Sunday, December 30, 2012

Maarouf Jamal Tentera FSA Pertama Menembak Jatuh MIG Bashar

Sentiasa ada masa untuk solat dalam kehidupan Jamal Maarouf, begitu juga pejuang pembebasan yang lain juga.

Jamal adalah pemimpin Batalionn Briged Syahid, salah satu cabang "Tentera Pembebasan Syria". Jamal adalah seorang pekerja pembinaan di Lubnan dan pada Mac 2011.

Apabila anda menyebut nama Maarouf Jamal, semua pejuang pasti akan memberitahu anda bahawa dia adalah orang pertama yang menembak jatuh jet MiG Rejim Bashar.

Sejak meletusnya revolusi  hidupnya menjadi terancam tetapi dia tidak peduli. Dia memandu keretanya ke arah Aleppo untuk memeriksa tapak di mana pertempuran berdarah yang berlaku terhadap tentera rejim, beberapa hari lalu.

"Anda boleh lihat di belakang saya, kedai-kedai Khan Toman. Kedai-kedai ini menyimpan sejumlah besar peluru yang bernilai berjuta-juta dolar. Beberapa hari lalu, pejuang berjaya menawan dan mengambil alih daripada angkatan rejim Syria. Tetapi hanya untuk beberapa jam kerana angkatan rejim berjaya memusnahkan kedai melalui serangan udara."

Pejuang  kehilangan sejumlah besar peluru yang akan membantu  dalam perjuangan mereka.

Kekecewaan dan kemarahan menyelubungi para pejuang. Apa yang mereka perlukan untuk menamatkan pertempuran ialah beberapa senjata anti-pesawat dan beberapa senjata berat. Ini ditolak oleh masyarakat antarabangsa setakat ini.

"Kami mahu senjata dan peluru. Kini kami hanya mempunyai senapang patah dan beberapa peluru. Kami perlukan senjata yang banyak. Kami mahukan peluru, senjata berat, mortar, dan lain-lain .. Sekarang kami melawan jet pejuang dengan senapang patah," kata Youssef, komander batalion.

Seperti beribu-ribu pejuang pembebasan lain di Syria sebelum revolusi, Jamal Maarouf adalah seorang rakyat biasa sama dengan berpuluh-puluh pejuang yang kami ditemuramah.

Pada masa yang diselubungi oleh kebencian dan pertumpahan darah, masih ada ruang untuk pengampunan. Mahmoud adalah seorang askar dalam barisan tentera rejim yang telah ditangkap oleh pejuang dalam pertempuran terakhir beliau. Jamal Maarouf memberinya peluang untuk memilih antara mendaftar di Tentera Pembebasan Syria atau kembali kepada keluarganya dengan selamat.

Marouf memberikan Mahmoud pilihan menyertai FSA atau untuk kembali kepada keluarganya. Mahmoud memilih untuk kembali kepada keluarganya. "Ia adalah mustahil bagi saya untuk kembali kepada tentera rejim," dia menjawab. Menurut pejuang, Mahmoud telah diserahkan kepada keluarganya selepas temuduga.

Dua tahun selepas letusan revolusi, banyak nyawa telah terkorban.  Permusuhan antara mazhab telah meresap dalam perjuangan tetapi dinafikan oleh para pejuang.

bukti keislaman syiah
"Kami tidak membunuh Alawiyah. Kampung Al-Fawaa di wilayah Idlib adalah sebuah perkampungan Syiah tetapi kami tidak pernah menyerbu kampung ini atau membunuh anak-anak mereka. "

Pasukan Al Arabiya menghabiskan hari-hari mereka dengan anggota Tentera Pembebasan Syria untuk mendengar keperluan mereka yang hanya dua perkara utama iaitu wang dan senjata. Mereka bersedia dan merancang serangan mereka. Mereka impikan kemenangan.

Mereka sedar bahawa hari ini mereka masih hidup tetapi berkemungkinan esok mereka termasuk dalam senarai panjang mangsa yang mati dibunuh oleh tentera rejim Syria.
-oleh al-arabiya
.................................................


Kiamat sudah dekat untuk Bashar. Semoga FSA beroleh kejayaan. Kepada sesiapa yang ada lebihan wang, tidak kira sebanyak mana kemampuan anda, mohon dermakan kepada FSA.

adios

No comments:

Post a Comment