Sunday, December 9, 2012

Hamas ikrar bebaskan Baitulmuqaddis

Pemimpin Hamas, Khaled Meshaal berikrar bahawa pemerintah Gaza tidak akan  menyerahkan walau "seinci tanah" kepada Israel dalam ucapan tanpa kompromi di hadapan puluhan ribu  penyokong yang bersorak  di perhimpunan "kemenangan" di Bandar Gaza.

"Palestin adalah hak kita, dari sungai ke laut dan dari selatan ke utara. Tidak akan ada konsesi walau pada satu inci tanah," katanya kepada orang ramai pada lawatan pertama beliau ke Gaza. "Kita tidak akan mengiktiraf kesahihan pendudukan Israel dan oleh itu tidak ada kesahihan untuk Israel, tidak kira berapa lama masa yang akan diambil."

Para penyokong yang kebanyakan mereka memakai lilitan hijau di kepala dan membawa bendera Hamas berada di tempat terbuka dalam keadaan hujan dan angin kencang untuk meraikan ulang tahun 25 organisasi Islamis itu dan kemenangan dalam peperangan bulan lepas lapan hari dengan Israel.

Di kalangan orang ramai yang dianggarkan setengah juta, beberapa penyokong Fatah mengibarkan bendera kuning kumpulan mereka. Ia adalah salah satu daripada tanda-tanda yang semakin ketara bahawa perdamaian di antara kedua-dua parti politik itu boleh menjadi prospek yang lebih realistik dalam bulan-bulan akan datang.

Lagu-lagu patriotik pembebasan seluruh tanah Palestin berkumandang dari pembesar suara yang besar. Kelihatan kanak-kanak di mana sebahagian mereka  berpakaian tentera sambil memegang senapang plastik dan roket mainan.

Diiringi oleh Ismail Haniyeh, Gaza de facto Perdana Menteri, Meshaal melangkah melalui model gergasi peluru berpandu Hamas ke pentas  yang dibentuk berdasarkan peta bersejarah Palestin. Berpakaian kot gelap dan  berselendang Hamas, beliau berulang kali mengangkat tangan beliau sebagai menghormati sorakan orang ramai.

Pemimpin Hamas yang berada di atas tanah Palestin buat kali pertama dalam empat dekad, juga berikrar untuk membebaskan beribu-ribu tahanan Palestin dari penjara Israel, membayangkan bahawa militan mungkin cuba untuk menculik askar Israel untuk digunakan sebagai cip tawar-menawar.

"Kita tidak akan berehat sehingga kita berjaya membebaskan tahanan. Cara kita membebaskan beberapa tahanan pada masa lalu adalah jalan kita akan gunakan untuk membebaskan baki tahanan," kata Meshaal.

Hamas menculik Gilad Shalit, selama lebih daripada lima tahun sebelum melepaskan beliau sebagai pertukaran untuk 1027 tahanan Palestin pada bulan Oktober 2011.

gilad shalid
Meshaal mengucapkan tahniah kepada pejuang dari Hamas dan lain-lain kumpulan bersenjata yang mensasarkan peluru berpandu jarak jauh di Tel Aviv dan Baitulmaqdis, berkata: "Kami tidak membunuh Yahudi kerana mereka adalah orang Yahudi Kami membunuh Zionis kerana mereka adalah penakluk dan kita akan terus membunuh sesiapa yang mengambil tanah kami dan tempat-tempat suci kami ... Kami akan membebaskan Baitulmuqaddis, inci demi inci dan batu demi batu. "

Perhimpunan ini telah dimulakan oleh seorang wakil bertopeng sayap tentera Hamas, Briged Izzudin al-Qassam, yang memberitahu orang ramai: "Kita akan memotong tangan-tangan yang meluaskan  pencerobohan terhadap rakyat dan pemimpin kami."

Ucapan Meshaal yang disampaikan dari belakang  jambangan bunga putih, bermula lima jam selepas permulaan acara.

Hamas adalah dalam suasana yang memberangsangkan selepas perang bulan lepas dengan Israel, di mana lebih daripada 160 rakyat Palestin terbunuh dan kira-kira 1,000 cedera. Enam Israel juga meninggal dunia dalam konflik tersebut.

Hamas yang telah memerintah Gaza sejak Jun 2007 selepas memenangi pilihan raya 17 bulan lebih awal mendakwa mendapat kemenangan walaupun kemusnahan banyak senjata senjata kemudahan latihan, dan pejabat.

Berikutan perjanjian gencatan senjata, Meshaal memberitahu sidang akhbar di Kaherah: "Kami telah keluar dari pertempuran ini dengan kepala mendongak tinggi."

ini kot bukti kehadiran orang Malaysia di Gaza
Hamas merasakan bahawa konflik yang membawa legitimasi antarabangsa yang penting dengan aliran tokoh politik serantau menuju ke Gaza untuk menunjukkan perpaduan dengan rakyat Palestin ketika di bawah pengeboman.

Pegawai-pegawai di Gaza berkata bahawa kira-kira 1,000 pengunjung dari luar negara telah mengembara ke Gaza untuk merayakan sambutan kemenangan Sabtu ini termasuk delegasi dari Qatar, Mesir, Turki, Bahrain dan Malaysia, dalam apa yang didakwa sebagai tanda penerimaan antarabangsa.

Pengguna kerusi roda Taghreed Abu Hatab, 40, berkata: "Walau bagaimanapun sukarnya bagi saya untuk datang tetapi saya tetap datang. Saya telah menunggu hari bersejarah ini sejak lama kerana ia mewakili perpaduan kepada kami. Saya bukan Hamas tetapi kami semua bersaudara, dan pada hari ini kita mengharapkan perpaduan. "

Menongkah Arus 
Kerajaan Malaysia sokong Amerika dan menganggap HAMAS sebagai pengganas 
Tetapi Rakyat Malaysia Gah Menyokong HAMAS

Takbirrrr!!!!

entry hari ini


No comments:

Post a Comment