Monday, November 19, 2012

Kerajaan Digesa Benarkan Rakyat Berjihad dI Palestine/Syria

Paletine di ambang perang. Peperangan berat sebelah yang pastinya akan memihak kepada pasukan tentera yang lebih hebat dengan persenjataan moden seperti jet pejuang, kereta kebal dan peluru berpandu.

Seperti apa yang berlaku di Afghanistan umat Islam yang merasakan perlu bagi mereka bersama-sama dalam mempertahankan sebuah negara Islam daripada pencerobohan negara penjajah seperti Rusia telah menggunakan perbelanjaan sendiri untuk berjihad.

Pemuda Malaysia dan Indonesia adalah antara mereka yang pernah berjihad di sana tetapi tanpa kebenaran kerajaan dan mereka pergi dengan dua risiko utama iaitu risiko dalam peperangan di negara sahabat dan kemungkinan besar untuk menjadi tahanan ISA kerana bakal dianggap sebagai pengganas oleh pihak kerajaan.

Nik Adli Nik Abdul Aziz ditahan pada 4 Ogos 2001 mengikut Seksyen 73 (1) ISA di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kelantan kerana di dakwa terlibat dengan Kumpulan Militan Malaysia.
Menteri Keselamatan Dalam Negeri Malaysia ketika itu ialah Dr Mahathir Mohamad yang juga Perdana Menteri Malaysia. Rakyat Malaysia terkejut kerana ia melibatkan anak Musyidul Am PAS yang juga Menteri Besar KelantanNik Abdul Aziz Nik Mat.
Tindakan menahan mereka juga berikutan serangan 911 terhadap World Trade Center di New YorkAmerika Syarikat. Pihak Keselamatan Malaysia mendakwa mendapat risikan maklumat dan bertindak bagi membendung pekara seumpama itu daripada merebak ke Malaysia. Yazid Sufaat turut ditahan selepas itu.
Ada yang menyatakan KMM sebagai Kumpulan Militan Mujahideen yang mahu berjihad di Afghanistan. Ada antara mereka terlibat dengan perang antara agama di Maluku, [Indonesia]]. Mereka mendapat latihan membuat bom dan latihan ketenteraan di Afghanistan. Sumber inspirasi mereka ialah Osama bin Laden, seorang pemimpin spiritual yang karisma dan bertindak secara global- wikipedia

Sebagai rakyat biasa yang tiada asas ketenteraan pastinya mereka akan terlebih dahulu dilatih untuk mengetahui selok belok ketenteraan di bumi jihad mereka. Penegtehuan ketenteraan seperti menggunakan senjata, membuat bom dan strategi peperangan gerila adalah perkara utama yang akan mereka pelajari kerana pihak yang mereka pertahankan bukanlah sebuah negara yang punyai kekuatan tentera sendiri. Segala bahan asas yang ada digunakan sepenuhnya untuk mempertahankan negara yang dijihad.

Suka saya sentuh akan sejarah Islam itu sendiri terdiri daripada mereka yang berbeza-beza peranan mengikut kehendak ALLAH. Dikalangan mereka terdapat golongan ulama, imam, tentera dan penganut biasa.

Para ilmuan Islam seperti ulama dan imam lazimnya tidak pergi berperang tetapi dikawal ketat bagi memastikan keselamatan mereka. Tanpa mereka Islam tidak sampai ke seluruh dunia seperti hari ini. Jika merka berperang dan syahid, siapakah yang akan menyebarkan Islam ke seluruh pelosok dunia seperti sekarang?

Tentera adalah golongan yang diberi tanggungjawab oleh ALLah S W T melalui kekuatan hati dan tubuh badan demi mempertahankan agama Islam . Mereka memainkan peranan memerangi musush-musuh Islam dan mempertahankan Islam di mana-mana sahaja dikehendaki oleh khalifah mereka pada masa itu.

Penganut biasa dalah golongan yang kurang berdaya seperti wanita, kanak-kanak dan mereka yang lemah fizikal dan mentalnya. Namun mereka masih berperanan dalam meyalurkan bantuan dalam apa sahaja bentuk sama ada kebendaan , perkhidmatan perawatan dan setidak-tidaknya berdoa untuk menjamin kesejahteraan umat Islam sejagat pada masa itu.

Dalam konteks jihad moden hari ini umat Islam bukan sahaja dapat berjihad melalui ketenteraan tetapi cukup sebagai jururawat atau doktor di negara yang berperang seperti Palestine kerana risiko yang mereka hadapi adalah sama bahkan lebih berbahaya kerana merka tidak bersenjata. Mereka boleh terbunuh atau cedera pada bila-bila masa sahaja dengan izin Allah. Dengan itu sahlah bahawa mereka juga berjihad.

Sebagai umat Islam yang sihat tubuh badan dan mempunyai keyakinan yang tinggi untuk berjihad menentang musuh-musuh Islam, mereka sewajarnya dibenarkan berbuat demikian atas risiko mereka sendiri. Dengan kata lain kerajaan tidak akan menanggung apa jua risiko yang bakal dihadapi oleh individu yang berhasrat berjihad di mana-mana negara yang dikehendakinya.

Jika ini terlaksana bermakna rakyat yang berjaya pulang ke Malaysia setelah berjihad dapat hidup dengan aman dan sejahtera tanpa ada kerisauan akan ditangkap kerajaan kerana dianggap sebagai pengganas dan berbahaya kepada negara hanya kerana mereka pernah berjaya dalam perang di luar negara.

Gua sedih apabila seorang pejuang jihad dilabel sebagai pengganas

Mujahiddin dari Russia yang meninggal dunia di syria pada 17.2.2013

Mursi Mula Bikin Panasss - pejuang jihad Mesir mula memasuki Gaza, Erdogan simpan telorr


adios

No comments:

Post a Comment