Friday, November 23, 2012

Assad terus bom pinggir bandar Damascus

Jet pejuang MiG menyerang pinggir bandar Daraya iaitu kubu kuat pejuang pembebasan Syria sejak 20-bulan lalu.Terrletak di tengah-tengah ladang berhampiran lebuh raya utama selatan di mana pejuang telah bertempur dengan unit elit Pengawal Republikan.

Televisyen Pro-kerajaan al-Ekhbariya berkata, tentera telah mula kempen untuk "membersihkan" Daraya yang digambarkan sebagai kubu pengganas, dan menghantar tentera di pinggir bandar, di mana aktivis dilaporkan 23 orang terbunuh dalam dua hari.

Tetapi pejuang dan aktivis menyatakan bahawa pasukan Presiden Bashar al-Assad telah mendapati ia sukar untuk mengusir mereka sejak waktu terakhir mereka memasuki pinggir bandar pada bulan Ogos.

Pejuang telah menawan beberapa kedudukan tentera di pinggir Damsyik dan kawasan-kawasan terpencil, termasuk sebuah pangkalan tentera khas berhampiran Aleppo, hab komersial Syria, dan satu kedudukan pertahanan udara berhampiran pintu-selatan- ibukota itu.

Syrian opposition National Coalition (Gabungang pembangkang Kebangsaan Syria) juga telah mendapat sokongan di peringkat antarabangsa dengan mengiktiraf mereka sebagai kerajaan Syria yang sah, dengan Britain menjadi negara kesembilan untuk memberikan status itu setelah Perancis menjadi negara pertama memberi pengiktirafan tersebut minggu lalu.

Pertempuran juga telah dilaporkan di pinggir bandar timur Damsyik itu Irbin, di mana pemberontak berkata mereka telah memusnahkan satu tangki dan membunuh dua Pengawal Republikan. Irbin adalah salah satu pinggir bandar Islam Sunni di tanah ladang sekitar Damsyik yang dikenali sebagai al-Ghouta.


No comments:

Post a Comment