Thursday, November 8, 2012

Adik Speaker Parlimen Dibunuh

BEIRUT (AP) - Seorang lelaki bersenjata membunuh adik speaker parlimen Syria ketika dia memandu untuk ke tempat kerja di Damsyik pada Selasa.

Mohammed Osama Laham, saudara kandung Speaker Parlimen Jihad Laham, menjadi mangsa terbaru gelombang pembunuhan yang mensasarkan pegawai Syria, pegawai-pegawai tentera dan lain-lain penyokong terkemuka rejim Presiden Bashar Assad. Empat pegawai keselamatan atas pemimpin terbunuh dalam pengeboman pemberontak di ibu pejabat keselamatan negeri di Damsyik Julai lalu.

Laham telah ditembak mati dalam kawasan kejiranan Midan di Damsyik. SANA berkata. Pembunuhan itu berlaku sehari selepas beberapa pertempuran paling sengit di Damsyik dalam bulan ini sejak pemberontak melancarkan perang saudara untuk menjatuhkan Assad.

Kerajaan dan aktivis berkata satu siri letupan menggegarkan pinggir barat laut Damsyik. Sekurang-kurangnya 13 orang terbunuh dan 30 cedera, menurut pegawai kerajaan yang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana beliau tidak dibenarkan memberi taklimat kepada media. SANA berkata tiga letupan berlaku di daerah al-Wuroud berhampiran bandar Qudsaya,
menyebabkan kemusnahan ketara.

Gadis Syria yang melarikan diri daripada keganasan di kampung mereka, mencuci pakaian mereka di kem pelarian, di kampung Syria atma, berhampiran sempadan Turki dengan Syria, Isnin, November 5, 2012. (AP Photo / Khalil Hamra)


adios

No comments:

Post a Comment