Tuesday, October 2, 2012

Pussy Riot

Pussy Riot sebuah kumpulan punk-rock wanita berpengkalan di Moscow. Ditubuhkan pada Ogos 2011 terdiri daripada kira-kira 12 anggota yang memakai balaclavas berwarna terang..

Mereka mementaskan persembahan provokatif dari semasa ke semasa tentang suasana politik Rusia di lokasi yang luar biasa dan tidak dibenarkan, seperti Cathedral Yelokhovo, Lobnoye Mesto di Red Square, di atas trolleybus , atau di panggung Metro Moscow. Persembahan mereka diedit ke dalam video dan disiarkan di internet.

Pada 21 Februari 2012, lima anggota kumpulan itu mementaskan persembahan haram di soleas Crist The savior Cathedral Moscow. Tindakan mereka telah dihalang oleh pegawai keselamatan gereja. Menjelang petang, mereka telah mengeluarkan video muzik yang mereka bertajuk “Punk Prayer - Mother of God, Chase Putin Away!”Pada 3 Mac, dua ahli kumpulan, Nadezhda Tolokonnikova dan Maria Alyokhina telah ditangkap dan didakwa dengan tuduhan samseng. Seorang ahli ketiga, Yekaterina Samutsevich, telah ditangkap pada 16 Mac.

Ikat jamin, mereka telah dipegang dalam jagaan sehingga perbicaraan mereka bermula pada akhir bulan Julai. Pada 17 Ogos, 2012, tiga orang ahli telah disabitkan samseng, dan masing-masing dijatuhi hukuman penjara dua tahun. Dua anggota lain kumpulan itu telah dilaporkan meninggalkan Rusia kerana takut didakwa.

Perbicaraan dan tuduhan mahkamah telah menerima kritikan yang besar terutamanya di Barat. Pendapat awam di Rusia secara umumnya menyatakan tuduhan tersebut menunjukkan sikap kurang bersimpati terhadap wanita.

No comments:

Post a Comment