Friday, October 5, 2012

Peguam Suaram Sedia Ke Malaysia

Peguam Perancis William Bourdon, yang mewakili Suaram dalam kes Scorpene, telah menyatakan bahawa dia bersedia untuk memberi taklimat parlimen Malaysia mengenai perkara itu dengan syarat bahawa pihak berkuasa dari Umno dan kerajaan Barisan Nasional (BN) boleh menjamin keselamatannya apabila dia datang.

Bourdon berada di Malaysia pada tahun lepas untuk menghadiri majlis makan malam suaram , tetapi telah dihantar pulang.

Presiden Kelab Wartawan Muda Malaysia Dzulkarnain Taib (kiri) mempersoalkan motif Anwar Ibrahim dan Suaram dalam mengendalikan kes itu.

"Dalam kes perjanjian kapal selam Scorpene, apakah kepentingan Suaram? Apakah kepentingan yang mereka ada? Adakah mereka mengalami kerugian dari perjanjian itu? "

Oleh itu, beliau meminta Kementerian Dalam Negeri untuk menyiasat perkara itu secepat mungkin.
'Siapakah yang membiayai kos peguam?'

Dzulkarnain mendakwa bahawa kes Scorpene merupakan isu dalaman, dan Oleh itu, perkara itu perlu diselesaikan dalam negara, bukan dengan menjemput warga asing untuk campur tangan.

Beliau juga mempersoalkan siapa yang membayar tiga peguam itu di Malaysia, kerana beliau mendakwa trio itu "mengenakan charge per jam yang tinggi".

Dua hari lalu, ahli-ahli parlimen PR mengumumkan bahawa Anwar Ibrahim telah menjemput peguam William Bourdon dan Joseph Breham serta peguam DCNS Olivier Metzner, untuk memberi taklimat kepada ahli parlimen mengenai kes tersebut.

No comments:

Post a Comment