Sunday, October 28, 2012

DS Nizar mandi darah di Trong

Datuk Seri Ir. Haji Mohammad Nizar Jamaluddin (lahir Mac 17, 1957) adalah yang bekas Menteri Besar (MB) negeri Perak. Nizar Jamaluddin merupakan setiausaha Parti PAS Cawangan Perak. Nizar telah dilantik sebagai Menteri Besar pada 17 Mac 2008 tetapi digulingkan pada Januari 2009.

Nizar mengetuai gabungan Pakatan Rakyat di Perak yang terdiri terutamanya daripada ahli terutamanya dari Parti Tindakan Demokratik (DAP), Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan partinya sendiri, PAS. Nizar adalah MB pertama dari gabungan Pakatan Rakyat.

Dilantik oleh Putera Mahkota Perak Raja Nazrin Shah. Pelantikannya telah diselubungi kontroversi, terutamanya kerana parti itu adalah parti terkecil dalam Pakatan Rakyat dan Dewan Undangan Negeri. Beliau mengangkat sumpah pada 17 Mac 2008 bersamaan hari lahir 51 beliau.

Nizar Jamaluddin adalah graduan kejuruteraan dari Universiti Aston di Birmingham, United Kingdom. Beliau mengambil alih jawatan Ketua Menteri daripada Datuk Seri DiRaja Tajol Rosli Mohd. Ghazali daripada Barisan Nasional. Nizar adalah anak kacukan melayu (bapa) dan cina (ibu).

darah memercik ke muka dan baju DS Nizar ketika melaksanakan sembelihan 

Siapa yang berani menyembelih haiwan dia memang berhati waja. Si bacul tidak akan menyembelih malah melihat darah pun dia pitam. Melihat lembu diikat pun dia sudah nangis ma. 


adios

No comments:

Post a Comment