Saturday, September 1, 2012

Tiga Orang Kuat BN Bakal Kena

Kabinet telah menerima cadangan untuk memberi amaran kepada tiga pemimpin utama BN berikutan bantahan terbuka mereka kepada Seksyen 114A Akta Keterangan 1950.

Trio tersebut adalah Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Saifuddin Abdullah, Timbalan Menteri Belia dan Menteri Sukan Gan Ping Sieu dan Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin.

Sumber-sumber kerajaan memberitahu Malaysiakini bahawa kabinet membuat keputusan pada esyuarat pada Ogos 15 yang dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

"Ia telah dicadangkan bahawa perdana menteri atau timbalan perdana menteri perlu memanggil dua timbalan menteri dan memberi mereka amaran kerana tindakan mereka bertentangan dengan pendirian kerajaan," sumber mendedahkan.

"Ia juga telah mencadangkan bahawa Menteri di Jabatan Perdana Menteri Mohd Nazri Abdul Aziz harus bertemu dengan dua timbalan menteri dan Khairy untuk mendengar pandangan mereka, dan menyediakan mereka dengan penjelasan kerajaan."

Satu hari sebelum mesyuarat itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak, yang berada di luar negara kemudian telah mengarahkan kabinet untuk membincangkan pindaan kontroversi, berikutan protes utama talian digelar 'Internet Blackout Day'.

Walau bagaimanapun, mesyuarat itu memutuskan untuk tidak mengkaji pindaan. Keputusan itu kemudiannya mengesahkan dan dijelaskan oleh Nazri.

Menurut sumber, kabinet berpendapat bahawa jika tindakan tidak diambil, ia akan menjejaskan kredibiliti kerajaan dan melemahkan pentadbiran.

"Kabinet juga menyatakan bahawa ketiga-tiga mereka telah secara terbuka mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang bercanggah dengan dasar-dasar kerajaan.

"Mereka harus menyampaikan pandangan mereka melalui saluran dalaman seperti menteri mereka atau parti politik," tambah sumber.

No comments:

Post a Comment