Wednesday, September 5, 2012

Poster misteri 'Kami Mahu Muhyiddin PM Sebelum PRU13' Muncul Di Johor

Poster misteri menyokong Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk memintas, Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri sebelum pilihan raya umum ke-13 telah diedarkan di Johor.

Walau bagaimanapun, Umno Johor telah menafikan bahawa poster telah dicetak oleh parti itu dan telah membuat laporan polis berhubung perkara itu.

Imej poster yang memaparkan potret Muhyiddin berlatarbelakangkan bendera Malaysia, telah diedarkan secara meluas di Internet.

Poster berbunyi 'Kami Mahu Tan Sri Muhyiddin Yassin Sebagai PM sebelum PRU 13' (Kami mahu Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri sebelum pilihan raya umum ke-13) di bahagian bawah dan 'Selamatkan Barisan Nasional' .

Menurut Weisic Tan, 21, yang mencatatkan imej di Facebook, beberapa pemuda Melayu telah mengedarkan poster kepada orang ramai di pintu masuk ke pusat membeli-belah di Skudai, Johor, kira-kira 3:00 pada Hari Merdeka.

Semalam, Pemuda Umno Johor membuat laporan polis atas isu poster di Johor Baru dan Kulaijaya, mendakwa bahawa ia adalah sesuatu perbuatan untuk menyebabkan perselisihan di antara pemimpin negara menjelang pilihan raya umum .

Menurut laporan Berita Harian hari ini, Ketua Pemuda Umno Johor Zulkurnain Kamisan berkata ia adalah satu fitnah untuk mengaitkan kejadian itu dengan Umno.

"Ia adalah satu provokasi oleh pihak-pihak yang cuba untuk melemahkan perpaduan Johor Umno dan BN, yang kini memberi tumpuan kepada penyediaan jentera parti.

"Ia tidak boleh diterima untuk menghubungkan BN Johor sebagai pihak yang bertanggungjawab bagi penerbitan poster.

"Bagi saya, ini merupakan satu strategi orang terdesak yang ingin Johor Umno dan BN bergaduh dan berpecah belah. Walau bagaimanapun ia tidak akan pada semua melemahkan Johor Umno dan semangat BN, "Zulkurnain dipetik sebagai berkata.

Akhbar Harian Bahasa Melayu melaporkan bahawa poster tersebut muncul di beberapa pusat membeli-belah di Johor Bahru dan di Pulau Pinang.


Sapa punya kerja? Yang pasti desas desus pernah menyatakan ada projek jatuhkan Najib dalam pemilihan presiden umno akan datang. Bila? Itu kena tanya taiko-taiko umno. Berita angin tentang mesyuarat tertutup dan rahsia kononnya pernah berlangsung di satu lokasi di tanah air untuk membincangkan strategi menjatuhkan Najib bagi mengembalikan imej umno yang tercalar teruk.

Dalam isu poster ini tidak dapat dipastikan siapa dalangnya. Dalam era fitnah berleluasa sekarang ini  banyak pihak boleh disyaki. Pertama , penyokong Muhyidin Yassin, kedua; Penyokong Najib sendiri bagi memburukkan kem Muhyidin; Ke tiga pastinya orang luar umno sama ada PKR atau DAP.

Pastinya yang mula-mula terkena tohmahan ialah PKR dan DAP. Kerana isu ini boleh digunakan untuk menjatuhkan kredibiliti PR.

adios

No comments:

Post a Comment