Sunday, August 19, 2012

Sharizat Membisu Isu Pulang Wang 250 Juta


Ketua Wanita UMNO Shahrizat Abdul Jalil (di bawah) hari ini kekalmembisu terhadap seruan supaya Perbadanan fidlot Kebangsaan (NFC) mengembalikan pinjaman RM250 juta kerajaan yang diperolehi untuk membangunkan daging lembu kebangsaan negara.

"Saya tidak fikir saya perlu menjawab bahawa," katanya ketika diminta mengulas mengenai panggilan untuk membayar balik pengarah strategi PKR Rafizi Ramli cahaya rancangan untuk semula tender projek fidlot Kebangsaan Pusat.

Berikutan tuduhan bahawa NFC yang dimiliki oleh suami Shahrizat, Mohamed Salleh Ismail telah menyalahgunakan pinjaman ke atas hartanah mewah dan percutian. Noh Omar Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani telah mengumumkan rancangan untuk tender semula projek.

Salleh pada Mac 12 didakwa dengan dua tuduhan pecah amanah jenayah yang melibatkan hampir RM50 juta dalam dana dan dua lagi melanggar undang-undang Akta Syarikat.

Jangka Shahrizat sebagai senator dan Menteri Wanita, Keluarga dan Masyarakat  juga telah tidak diperbaharui pada bulan April selepas berhadapan dengan kontroversi.

Rafizi telah menggesa kerajaan untuk menyelesaikan semua isu tertunggak dengan NFC sebelum tender semula termasuk menghendaki syarikat untuk membayar balik pinjaman RM250 juta sepenuhnya.

Shahrizat telah menyaman Rafizi dan Ketua Wanita PKR Zuraida Kamaruddin kerana fitnah selepas kesukaan dia skandal NFC. Kes itu adalah kes yang berterusan.

Shahrizat telah melawat Hospital Kuala Lumpur (HKL) pagi ini dalam kapasiti beliau sebagai Pengerusi lembaga pemegan amanah Yayasan Kebajikan Negara pemegang amanah  untuk meraikan kakitangan yang bertugas pada cuti Hari Raya Aidil Fitri.-Malaysiakini

No comments:

Post a Comment