Wednesday, August 22, 2012

Satu lagi Stunt Politik Bodoh

Rakyat perlu bukti-bukti teguh akan yakin isu itu atau lain seluruh dakwaan akan menjadi satu lagi gimik politik seperti yang berlaku pada masa lalu apabila bahkan beberapa pemimpin UMNO turut terpalit sama. Beberapa penyokong kuat UMNO pada lewat 70-an yang dikatakan sebagai penyokong komunis untuk menguntungkan politik aspiran puas hati dan juga kesal pesaing politik mereka dalam parti.

Jika polis tidak dapat mengheret mereka yang dikatakan telah menyusup dalam pembangkang maka mesti terdapat beberapa motif tersembunyi dakwaan itu. Dan Polis akan dituduh menjadi kaki tangan UMNO.

Sebetulnya, jika terdapat mana-mana butiran kebenaran dakwaan ini soalan sekarang ialah mengapa JI mesti menyusup PAS dan bukan UMNO? Selepas semua, kedua-dua pihak yang mewakili majoriti orang Melayu dan Melayu adalah Islam. JI jika mereka ingin dapat menyusup masuk UMNO juga. Adakah terdapat apa-apa laporan risikan mengenai isu ini setakat ini untuk kegunaan rakyat?

"Komunis" terlibat secara diplomatik

Hari ini "komunis" terlibat secara diplomatik. Sebagai contoh, ia telah dilaporkan bahawa Pemuda UMNO, mempunyai hubungan langsung formal dengan CYCL (Liga Belia Komunis China atau dahulunya dikenali sebagai Liga Pemuda Sosialis China).

Pemuda UMNO telah menubuhkan urus setia tetap untuk mengukuhkan hubungan dua hala dengan CYLC untuk memudahkan program dua hala yang berterusan untuk menggalakkan ikatan yang lebih kuat antara Barisan Belia dan Liga Pemuda Komunis China.

CYCL adalah sebuah gerakan belia Republik Rakyat China untuk belia di antara umur 14 dan 28, yang dikendalikan oleh Parti Komunis China. Langkah ini akan membawa bahaya yang berpotensi "pengaruh komunis" pada belia Barisan?

Baru-baru ini, Dia Guoqiang, 1 pegawai tinggi kerajaan di Republik Rakyat China dan anggota Jawatankuasa Tetap Biro itu Politik Parti itu Komunis China (CPC) Tengah Jawatankuasa, datang ke negara ini dalam rangka lawatan kerja dan bertemu dengan pemimpin-pemimpin UMNO. Kononnya, langkah itu adalah politik - untuk memuaskan Cina Malaysia dan nada turun isu Lynas di Kuantan.

Ini juga akan membawa ancaman komunis ke Malaysia? Malaysia mempunyai hubungan diplomatik dengan China dan ini tidak bermakna bahawa komunisme akan berlaku baru gaya hidup laissez saksama rakyat di negara ini. UMNO nampaknya tidak sedar bahawa komunisme "lama" menghadapi nasib burung Rais.

Komunis hari ini bukan pengganas yang berjuang dari dalam hutan. Mereka telah berubah menjadi orang yang progresif dan menjadi lebih kapitalis daripada rakyat Malaysia. Moden China adalah bukti kepada hakikat ini.

Jenama PAS Islam

Jenama PAS politik Islam adalah lebih versi ihsan tempatan. Lima puluh lima tahun Kemerdekaan telah dibuat PAS matang dan ia menawarkan satu platform politik yang sesuai dengan masyarakat berbilang kaum di negara ini. Hari ini, orang bukan Islam tidak ragu-ragu lebih menyokong PAS.

Ramai yang telah mengundi ahli parlimen PAS di masa lalu untuk mewakili mereka dan banyak lagi akan melakukan perkara yang sama pada pilihan raya umum akan datang. Ini adalah apa yang UMNO takut yang paling sebagai monopoli parti berbanding undi Melayu telah sobek dan ripped selain.

PAS dilihat sebagai parti yang lebih sederhana berbanding UMNO. Masyarakat tidak mendengar kata-kata kasar dan sambutan hangat mengenai rasisme dari PAS tetapi bahasa keadilan sosial untuk semua rakyat. Mereka mendengar di situ sebarang ancaman dari PAS untuk negara, apatah lagi pengaruh JI dalam gerakan.

Pemimpin-pemimpin PAS tidak berkicau senonoh di Lexis walaupun bukan Islam dan bukan Melayu. PAS tidak pernah terbukti menjadi sebuah parti yang menaja keganasan. Mereka percaya kepada demokrasi dan permintaan pastilah untuk pilihanraya yang adil dan bebas. UMNO di sisi lain tidak berminat untuk mempunyai pilihanraya yang bebas dan adil kerana takut kehilangan kuasa dan ini ternyata menunjukkan bahawa UMNO tidak adalah untuk demokrasi yang tulen.

Mengaitkan elemen JI mencari jalan mereka ke dalam PAS mesti menjadi khayalan imaginasi UMNO. UMNO sedar bahawa PAS akan menjadi parti terbesar di negara ini untuk mewakili orang Melayu dan umat Islam. Ini adalah satu senario saraf-wracking untuk pemimpin UMNO dan mereka perlu menggunakan institusi kerajaan untuk cuba dissuading orang Melayu daripada menyokong PAS.

DAP populariti

Penggunaan komunisme kepada DAP memperbodoh adalah satu taktik yang tidak bijak oleh UMNO tomake orang Melayu menjauhkan diri dari parti. DAP adalah hari ini diterima oleh orang Melayu dan ini ragu-ragu UMNO lebih. UMNO tidak boleh memecahkan imej ahli parlimen DAP yang berdisiplin dan cekap yang bertolak ansur tidak karut apabila ia datang kepada politik dan tadbir urus, bahawa bekas keluar ketakutan semata-mata untuk populariti DAP - untuk memilih bagi spesifik lemah untuk memburuk-burukkan parti.

Komunisme telah lama mati dan pergi di Malaysia. Walaupun China dan Vietnam adalah secara beransur-ansur forsaking warisan ini. Hari ini, ia adalah sosialis-kapitalisme yang telah dibuat China menjadi gergasi ekonomi. Komunisme telah gagal ekonomi dunia seperti apa yang sedang berlaku di negeri yang zalim seperti Korea Utara.

Malaysia tidak boleh mengalahkan China dari segi ekonomi tetapi dia banyak bergantung kepada kedua bagi pertumbuhan ekonomi. China bercakap mengenai keadilan sosial dan tidak komunisme tegar lagi. China tidak bertolak ansur dengan politik bahasa raban dan negara dijalankan dengan kerajaan berpusat. Ini telah bekerja tepat untuk China yang mempunyai penduduk yang besar.

Bagi UMNO untuk menggunakan istilah "komunis" untuk merendahkan DAP adalah kehinaan kepada orang Melayu yang berpendidikan. DAP bukan parti komunis. Juga tidak parti bertolak ansur dengan ekstremisme kaum yang homolog dengan UMNO. Ia adalah parti berbilang kaum kaum yang pengangkutan lebih ramai orang Melayu penyokong ke dalam bersih hari ini.

UMNO telah diputar cukup (bagi mereka) bahawa PAS dan DAP yang melampau, fanatik, anti-Melayu dan bekerja dengan unsur-unsur anti-nasional untuk menghuru-harakan negara. Tetapi modus operandi mereka dalam politik telah gagal. Sokongan untuk PAS dan DAP bengkak dari hari ke hari - auguring baik bagi negara di mana sistem dua-parti wujud.

Adakah ideologi komunis menyusup masuk UMNO?

Adakah ideologi komunis menyusup UMNO pada satu-satu masa? Helah UMNO untuk menjatuhkan nemeses politik mereka adalah sesuatu yang baru. Mereka melakukan perkara yang sama dengan Mahathir Mohamad, apabila beliau naik tangga politik UMNO dalam 70-an. Terdapat kumpulan yang tidak terlalu gembira melihat peningkatan cepat Mahathir dalam UMNO.

Mahathir jelas diriwayatkan ini dalam Memoirs "Doktor di dalam Dewan" (2011):

"Tan Sri Abdullah Ahmad dan Abdullah Majid Timbalan Menteri dalam pentadbiran Tun Hussein. Abdullah Ahmad telah menjadi setiausaha politik Tun Razak dan rakan keluarga. Beliau juga adalah salah satu penyokong kuat saya. Seolah-olah yang tidak mencukupi, tiga hari sebelum saya akan mengangkat sumpah jawatan sebagai Perdana Menteri, setiausaha politik saya, Siddiq Ghouse, telah ditangkap kerana aktiviti pengintipan yang didakwa. Menteri Dalam Negeri ketika itu, Tun Ghazali Shafie berkata bahawa Siddiq adalah seorang perisik KGB Soviet. "(P03)

"Jadi saya, bukan keturunan baik Timbalan Perdana Menteri yang setiausaha politik adalah" perisik "dan yang kawan-kawan 'yang bersimpati dengan komunis'. Apa-apa kenaikan lagi dalam parti seolah-olah tidak mungkin. "(P03)

"... Saya menghadapi ancaman politik yang telah berakar umbi dalam acara-acara dalam UMNO di mana saya telah terlibat secara langsung. Tidak berpuas hati dengan keputusan untuk merancang pulangan Tun Hussein kepada pihak Tun Razak, beberapa pemimpin UMNO telah menuduh Tun Razak dipengaruhi oleh komunis yang dikatakan seperti Tan Sri Abdullah Ahmad dan Tan Sri A Samad Ismail. "(P323)

"Apabila Tun Hussein mengambil alih sebagai Perdana Menteri, ketika itu Menteri Dalam Negeri, Tun Ghazali Shafie memutuskan untuk menangkap Samad, Abdullah Majid dan Abdullah Ahmad, menuduh mereka sebagai komunis daripada mempengaruhi pemimpin UMNO .... Orang ramai telah bertanya kepada saya mengapa saya fikir dia boleh melakukan ini. Ada yang percaya bahawa ia adalah untuk mendapatkan kembali pada Tun Hussein dan saya sendiri sebagai 'upstarts' berjaya yang telah leapfrogged berbanding lain-lain, termasuk veteran setia dan lama berkhidmat dalam hierarki UMNO. "(P323)

"Saya sendiri telah ditangkap telah saya tidak menjadi Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak. Kesan penangkapan mereka telah sejuk, dan mereka menimbulkan keraguan pada Tun Hussein dan saya untuk melindungi komunis. "(P323)

"Tun Ghazali tidak berhenti di cuba mengaitkan saya dengan komunis yang dikatakan. Hanya beberapa hari sebelum saya menjadi Perdana Menteri, Tun Hussein datang ke pejabat saya ... untuk memberitahu saya bahawa setiausaha politik saya, Siddiq Ghouse, akan ditangkap kerana menjadi seorang perisik KGB Soviet Union .... "(P324)

"Siddiq (Ghouse) telah ditahan selama hampir dua tahun. Kerja perisik KGB didakwa di pejabat saya telah dapat terhadap saya. "(P324)

Mahathir seolah-olah telah membersihkan udara

Ahli politik tidak mampu memutar belitkan fakta semata-mata untuk memihak kepada mereka. Walau bagaimanapun, Mahathir nampaknya telah membersihkan udara mengenai perkara ini, kerana beliau secara tidak langsung telah dipersalahkan beberapa pemain muda UMNO yang mempunyai kecenderungan untuk menggunakan tuduhan yang tidak berasas terhadap nemeses politik mereka.

Sesungguhnya, Mahathir adalah mangsa "sabotaj" dalam UMNO itu sendiri pada satu-satu masa apabila musuh-musuhnya yang digunakan "skim komunis" untuk memplot kejatuhannya. Ini adalah bukti yang jelas sifat berlumpur UMNO dalam politik?

No comments:

Post a Comment