Friday, August 10, 2012

Rafizi akan Menggantikan Gwo-Burn?


Adakah pengarah strategik PKR Rafizi Ramli bertanding di kerusi Parlimen Kelana Jaya?
Walaupun dia diramal untuk bertanding di kerusi Parlimen Pandan, beberapa wakil kerajaan negeri Selangor sedang melobi untuk beliau berdiri di Kelana Jaya.

Spekulasi bertiup kencang bahawa Kelana Jaya MP Loh Gwo-Burne mempunyai peluang tipis untuk mengekalkan kerusinya. Menurut seorang pemimpin, Loh tidak popular di kalangan penduduk kerana beliau "tidak aktif" sebagai MP.

Salah seorang pemimpin masyarakat yang berkata dia lebih suka tidak mengundi dalam pilihan raya itu jika Loh mempertahankan kerusinya.

Naib presiden PKR Nurul Izzah Anwar berkata, bagaimanapun, bahawa Rafizi telah bekerja untuk membina repertoir di Pandan, kerusi yang dipegang teguh oleh bekas Presiden MCA Datuk Seri Ong Tee Keat untuk dua penggal sekarang.

"Pada masa ini, Rafizi bekerja keras di Pandan," katanya.

Ditanya jika Rafizi mempunyai peluang yang lebih baik untuk menang di Kelana Jaya, Nurul Izzah berkata pendakwaan baru-baru ini di bawah Akta Institusi Perbankan dan Kewangan 1989 untuk mendedahkan butir-butir perbankan pada fidlot skandal Perbadanan Nasional (NFCorp) boleh membantu untuk meningkatkan reputasi di kalangan pengundi di pandan.

"Oleh itu, (Datuk Seri) Ong Tee Keat harus menjadi kurang yakin dalam mengekalkan kerusinya," katanya.
Nurul Izzah berkata parti itu akan membuat keputusan mengenai peruntukan kerusi "apabila ianya sudah siap".

Sementara itu, Rafizi berkata walaupun beliau terpaksa menunggu kepimpinan parti itu untuk memutuskan Fielding calon-calon, beliau sudah bersedia untuk bertanding di Pandan.

"Saya benar-benar menghargai panggilan untuk bertanding di Kelana Jaya tetapi membandingkan Kelana Jaya dengan Pandan, Pandan kerusi yang lebih sukar untuk dimenangi Pakatan Rakyat (PR), jadi itulah sebabnya saya perlu pergi ke Pandan," katanya dengan ketawa.

Di kawasan Parlimen Pandan mempunyai 78128 pengundi, yang terdiri daripada 47 peratus Cina, 45 peratus Melayu dan 6 peratus India.-yahoonews

No comments:

Post a Comment