Monday, August 13, 2012

Perkahwinan Sesama Jenis Pertama Sah Di Taiwan


Keputusan sami Buddha untuk mengahwinkan dengan dua wanita di Taiwan adalah tanda terbaru bahawa Asia akan suatu hari nanti menerima perkahwinan sesama jenis.

Huang ikan dan pasangannya Ya-ting, kedua-duanya berusia 30 tahun, menerima rahmat mereka dari Chao Shih-hui, seorang sami  Buddha wanita  di sebuah biara di daerah utara Taiwan Taoyuan pada hujung minggu .
"Saya rasa ini adalah hak asasi manusia mereka. Mereka boleh memilih dengan bebas untuk berkahwin dan kita harus menghormati mereka," kata Chih Chun, rahib agama Buddha yang menghadiri majlis itu.
"tiada perbezaan jika pasangan heteroseksual atau homoseksual, selagi mereka berada dalam kasih sayang dan mereka gembira."
Perkahwinan itu  pertama bagi penganut agama Budha Taiwan adalah bukti bahawa orangAsia dan kerajaan mereka secara senyap menyemak semula pandangan mereka mengenai perkahwinan sama jantina.

Komunis Vietnam sedang mempertimbangkan untuk menjadikan amalan itu sah di sisi undang-undang dan di Nepal beratus-ratus berarak untuk menyokong perkahwinan sesama jantina dalam perlembagaan baru. Disneyland Tokyo telah membenarkan pasangan homoseksual  mengikat janji ikatan tidak rasmi di kawasan mereka.

Myanmar dan Laos juga baru-baru ini diadakan acara kebanggaan pertama gay mereka.

"Buddhisme tidak menolak homoseksual dari sudut pandangan ideologi,  masyarakat timur cenderung untuk menjadi lebih berfikiran terbuka ke arah homoseksual," kata Shih.

Walaupun begitu, langkah ke arah toleransi yang lebih besar tidak mudah ke Asia, kerana negara-negara di mana Islam adalah agama yang dominan mengekalkan undang-undang tegas terhadap golongan homoseksual.

Di Malaysia, misalnya, mereka boleh dihukum penjara sehingga 20 tahun, manakala di Indonesia, mereka boleh mengambil risiko hukuman sebat sehingga 100 sebatan di bawah anggaran rumah tangga draf Islam di Aceh.

Dan walaupun dalam masyarakat di Asia yang paling budaya liberal, homoseksual adalah tidak mungkin untuk mendapat kesaksamaan sepenuhnya di sisi undang-undang pada bila-bila masa.

Walaupun ia adalah sembilan tahun sejak kabinet pulau merangka satu rang undang-undang untuk menghalalkan perkahwinan jantina yang sama, Presiden Ma Ying-jeou telah berkata konsensus awam diperlukan sebelum kerajaan boleh bergerak ke hadapan dengan undang-undang baru.

Tetapi titik utama dalam masyarakat Asia yang bukan Islam, menurut pemerhati, adalah bahawa bangkangan kurang berasaskan agama yang dianjurkan, dan banyak lagi dalam nilai-nilai keluarga berakar umbi.
"Ini bukan soal kepercayaan agama," kata ahli sosiologi Le Quang Binh Vietnam, pengarah Institut Pengajian Society, Ekonomi dan Alam Sekitar di Hanoi.-yahoo


No comments:

Post a Comment