Tuesday, August 21, 2012

Jelitawan Dunia Miss World 2012

Photo By AFP/AFP
Miss China memenangi gelaran Miss World pada hari Sabtu, di bandar perlombongan di pinggir padang pasir Gobi.

Para penonton yang kebanyakannya warga Cina bersorakan apabila diumumkan bahawa calon tuan rumah, Yu Wenxia, telah dianugerahkan gelaran Miss World 2012.

"Apabila saya masih muda, saya berasa amat bertuah kerana begitu ramai orang membantu saya dan saya berharap pada masa depan, saya boleh membantu lebih banyak kanak-kanak berasa bertuah," kata Yu, yang memakai pakaian biru bergemerlapan, selepas keputusan diumumkan.

Penyandang Miss World tahun lepas Ivian Sarcos dari Venezuela menyerahkan mahkota itu di stadium Dongsheng futuristik di bandar timur laut Ordos.

Sebanyak 116 peserta - jumlah tertinggi yang pernah  mengambil bahagian semasa pertandingan, dengan jumlah penonton  kira-kira satu bilion orang di seluruh dunia.

Ordos, sekitar 700 kilometer (440 batu) dari pantai yang terdekat, adalah satu tempat yang luar biasa bagi pertandingan ratu cantik terbesar di dunia.

Selain pakaian mandi tradisional dan gaun petang, peserta juga memakai pakaian pelik, dengan beberapa berpakaian seperti penari gelek.

Miss Iceland

Miss India

Miss Indonesia

Miss Ireland

Miss Italia

Miss Jamaica

Miss Kazakstan

Miss Lithuania

Miss Macedonoa

Miss Malaysia

Miss Malta

Miss Mexico

Miss Monggolia

Miss Nepal

MIss Netherlands

Miss New Zealand

Miss Nicaragua

Miss Northern Ireland

Miss Peru

Miss Puerto Rico

Miss Sri Lanka

Miss Thailand

Miss Turkey

Geram tengok awek cun nii!
ahaks!

adios

No comments:

Post a Comment