Monday, August 13, 2012

Iran Dilanda Dua Gempa berturut-turut

TEhran, (SANA): Kematian akibat dua gempa bumi kuat dalam Tabrez bandar Iran mencapai pada 250 dan mencederakan lebih kurang 2,000, manakala pekerja menyelamat sibuk untuk menyelamatkan orang dari puing rumah yang terjejas oleh gempa bumi. Hampir 70 kampung Tabrez City terjejas daripada gempa bumi.

Gempa bumi yang berlaku pada sabtu lalu memusnahkan enam buah kampung. Beribu-ribu berkumpul di kem-kem sementara atau tidur di jalan-jalan selepas gempa kerana takut gempa susulan yang lebih kuat.

Jumlah mangsa dijangka meningkat, pegawai-pegawai Iran berkata, beberapa orang yang cedera berada dalam keadaan kritikal manakala yang lain masih terperangkap di bawah runtuhan di tempat-tempat yang tidak boleh diakses dan usaha menyelamat telah terjejas oleh kegelapan.

Gambar-gambar yang dipaparkan di laman web berita Iran menunjukkan pelbagai mayat, termasuk kanak-kanak, berbaring di atas lantai rumah mayat-berjubin putih di bandar Ahar.

Iran terletak pada garis sesar major dan telah mengalami beberapa gempa bumi dahsyat pada tahun-tahun kebelakangan ini, termasuk gempa bumi 16.6 magnitud pada tahun 2003 yang menghancurkan bandar bersejarah tenggara Bam kepada debu dan membunuh lebih daripada 25,000 orang.

Kajian Geologi Amerika Syarikat diukur gempa pertama Sabtu - pada kadar 6.4 magnitud dan berkata ia melanda 60 km (37 batu) timur laut bandar Tabriz pada kedalaman 9.9 km (6.2 batu). Satu gempa bumi kedua berukuran 6,3 melanda 49 km (30 batu) timur laut Tabriz 11 minit.

Pegawai berkata, 220 orang telah terbunuh dan kira-kira 1.500 cedera, agensi berita negeri Iran, IRNA, dilaporkan.

Gempa bumi kedua melanda berhampiran bandar Varzaghan. "Gempa begitu sengit,orang ramai keluar ke jalan-jalan raya kerana ketakutan," kata agensi berita Fars.

Sementara itu, Presiden Zardari dan Perdana Menteri Raja Pervez telah menyatakan simpati mereka kepada mangsa gempa di Iran.

Menyatakan kesedihan dan kejutan di atas kehilangan nyawa dan harta benda yang disebabkan oleh gempa bumi di bandar Iran Tabriz, Presiden Asif Ali Zardari dan Perdana Menteri Raja Pervez Ashraf berkata Pakistan berdiri dengan negara persaudaraan dalam jam ini percubaan.

Dalam mesej yang berasingan mereka takziah kepada Presiden Iran Mahmoud Ahmadinejad, mereka menawarkan bantuan kepada kerajaan dan rakyat Iran.

Perdana Menteri Pervez Ashraf telah mengarahkan pihak berkuasa berkenaan Pakistan dengan segera menghubungi rakan-rakan mereka di Iran dan menentukan sifat dan jenis bantuan yang Pakistan boleh memanjangkan kepada orang-orang Tabriz.-SANA-ZSadios

No comments:

Post a Comment