Friday, August 10, 2012

Eric Majimbun Belasah Madey


MP Sabah hari ini membidas kerajaan persekutuan pimpinan Umno kerana dengan tidak bertanggungjawab memberi pendatang asing yang menetap di Sabah statuskewarganegaraan semata-mata kerana mereka boleh bertutur bahasa dan telah berada di negeri ini untuk beberapa tahun.

Sepangar MP Eric Majimbun, yang juga timbalan presiden Parti Maju Sabah, berkata agenda sebenar parti pemerintah dalam memberikan kewarganegaraan kepada orang asing adalah untuk terus memegang kuasa dengan menggunakan undi mereka.

"Pemberian kewarganegaraan kepada orang asing semata-mata kerana mereka bertutur Bahasa Malaysia adalah tidak betul," Majimbun, bekas ketua hakim Mahkamah Anak Negeri Kota Kinabalu, memberitahu FMT hari ini.

Beliau mengulas komen bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dalam media hari ini bahawa orang asing di Sabah yang layak diberi kerakyatan kerana mereka telah tinggal di Malaysia selama beberapa dekad dan bercakap Bahasa Malaysia.

Mahathir, yang memerintah dari tahun 1981 sehingga tahun 2003, dipetik sebagai berkata bahawa pemberian kerakyatan kepada warga asing di Sabah adalah punca peningkatan penduduk Sabah  secara mendadak. Majimbun berkata apa yang Mahathir kata mengesahkan apa yang selama ini disyaki  oleh rakyat Sabah bahawa bekas Perdana Menteri itu telah terlibat dalam pemberian kerakyatan kepada orang asing di negeri ini walaupun mereka dikatakan tidak layak.

"Adakah ini bermakna bahawa semua orang-orang asing yang mendapat kewarganegaraan tidak perlu melalui prosedur yang betul, tidak ikrar kesetiaan kepada Yang di-Pertuan Agong, dan tidak mempunyai rasa kekitaan ke Sabah, tidak menghormati budaya dan keharmonian Sabah? "katanya.

Beliau berkata kes seorang ahli perniagaan di Sabah yang mengisytiharkan dirinya sebagai sultan Sulu adalah satu contoh yang jelas bukan kesetiaan "kepada Raja dan negara kita".

Majimbun juga merujuk bahawa negara-negara seperti United Kingdom dan Amerika Syarikat tidak memberikan kewarganegaraan kepada orang asing hanya kerana mereka tinggal di sana dan bertutur dalam bahasa Inggeris.

"Sejak Merdeka pada 31 ogos 1963, Sabah telah sentiasa dianggap sebagai kurang penting. Malah penduduk etnik Sabah telah dimanipulasi seperti yang ditunjukkan dalam banci tahun 1980 apabila ia telah tergumpal sebagai Prebumi ..., "katanya.

Beliau berkata penyelesaian tersebut adalah bagi rakyat Malaysia yang berasal dari Sabah yang akan diberi kewarganegaraan dengan kad pengenalan Sabah, yang berbeza daripada apa yang rakyat Malaysia kononnya.-FMT

"Generasi dan kedaulatan kami perlu dilindungi," katanya.


adios

No comments:

Post a Comment