Thursday, August 23, 2012

BN Tenom Gawat. Najib FFenin Lagi

KOTA KINABALU: Cakap - cakap rasa tidak puas hati di kalangan parti komponen Barisan Nasional di bahagian Tenom muncul pada cuti Hari Raya berikutan permintaan supaya kerusi itu dikembalikan kepada mereka oleh Parti Bersatu Sabah.

Kerusi itu kini dipegang oleh Raime Unggi dari parti Umno.

Ketua Wanita BN Tenom Ramahjan Sulaiman Khan, berharap untuk mententeramkan mereka yang marah, menggesa para pemimpin parti komponen BN tidak membuat tuntutan politik mereka secara terbuka kerana ini akan menjadi makanan untuk parti-parti pembangkang.

Beliau berkata manakala parti komponen bebas untuk meluahkan pandangan atau idea-idea mereka, permintaan ini perlu dibuat secara tertutup atau melalui saluran yang betul.
"Kita tidak mahu pembangkang untuk mengeksploitasi keadaan berikutan kenyataan yang disiarkan dalam media semalam (Selasa).
"Saya merasakan bahawa sebarang isu boleh diselesaikan secara baik dalam semangat kekeluargaan BN, bagaimana dengan pilihan raya umum akan datang yang dijangka akan diadakan tidak lama lagi.
"Kita perlu mengambil iktibar daripada nasihat Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) untuk kita dalam BN untuk bekerja sebagai satu pasukan dan seperti yang dinasihatkan oleh Ketua Menteri (Musa Aman), untuk kita bercakap kurang dan bekerja lebih untuk rakyat," katanya pada sidang akhbar di sini.
Ramahjan, yang merupakan ketua Umno Tenom, mengulas laporan dalam akhbar tempatan memetik Radin, yang juga ketua PBS Melalap, sebagai berkata bahawa PBS mahu kepimpinan BN untuk "kembali" kerusi parlimen Tenom kepada parti.

Radin berkata Tenom adalah kubu tradisional PBS dan pengaruhnya di dalam bahagian pilihan raya itu masih kukuh.

Ramahjan berkata bahawa permintaan Radin mungkin bertujuan untuk mendapatkan penyokongnya untuk terus menyokong beliau dalam pilihan raya umum akan datang.

"Tetapi ia tidak perlu membuat kenyataan secara terbuka kerana kita bekerja untuk rakyat sepanjang masa dan ia terpulang kepada mereka untuk membuat penilaian," Ramahjan berkata, sambil menambah bahawa BN bahagian Tenom akan bermesyuarat tidak lama lagi untuk menangani situasi itu.

Sementara itu, Setiausaha BN Tenom Patar Saluang menggesa semua penyokong parti komponen BN di Tenom untuk bertenang

"Kami berharap perkaraitu tidak akan dibincangkan secara terbuka. Kami tidak mahu ia kelihatan seperti ada perpecahan dalam BN Tenom.

"Kami akan menyerahkan kepada pemimpin tertinggi BN untuk membuat keputusan dan semua parti komponen BN Tenom perlu mematuhi keputusan itu," kata Patar.-FMT

Retak menanti belah
kahkahkah!

Adios

No comments:

Post a Comment