Monday, August 13, 2012

26 NGO Sambut Merdeka Dengan Baju Kuning Di Dataran Merdeka

Satu gabungan 26 NGO akan mengadakan perhimpunan awam pada malam sebelum Hari Kebangsaan dengan tema "Janji Bersih" di Dataran Merdeka di sini.

Bersih 2.0 bersama Datuk A. Samad Said hari ini berkata semua rakyat Malaysia adalah dijemput untuk bersama-sama mengambil bahagian dalam acara ini bersama-sama dengan sambutan Hari Kebangsaan.

"Untuk meraikan tema 'Janji Bersih', kita juga mengesyorkan semua kaum, di seluruh negara - tua dan muda - memakai kuning pada masa yang sama di tempat perhimpunan ini," katanya.

Memberi kuasa kepada pengarah eksekutif Maria Chin Abdullah, yang juga merupakan ahli gabungan itu, berkata perhimpunan itu bukan demonstrasi tetapi sebaliknya sambutan kemerdekaan.

Menurut pihak penganjur, "Janji Bersih" bertujuan untuk mengingatkan orang ramai lapan tuntutan untuk pilihanraya yang bersih dan adil yang dibuat oleh Bersih, yang menganjurkan perhimpunan besar-besaran pada 28 April.

"Lapan permintaan untuk Bersih masih belum dipenuhi yang adalah mengapa kita ingin mengingatkan kerajaan sambutan kemerdekaan ini."

"Ada kemungkinan 'Janji Bersih' akan dihadiri oleh banyak pihak," kata Badrul Hisham Shaharin, yang juga pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM).

No comments:

Post a Comment