Saturday, August 18, 2012

12 Tahanan ISA Dibebaskan Dapat Beraya Dengan Keluarga- Alhamdulillah

Dua belas Dalaman tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) telah dibebaskan dari kem tahanan Kamunting hari ini.Ini telah diumumkan oleh Menteri Dalam Negeri Hishammuddin Tun Hussein semasa lawatan ke Penjara Sungai Buloh.

Ini adalah kumpulan kedua tahanan yang dibebaskan bulan ini. Kumpulan pertama telah dikeluarkan pada 3 Ogos, melibatkan tiga tahanan.Pada masa ini, terdapat 30 tahanan yang masih ditahan di kem.

Antara mereka yang telah dikeluarkan hari ini adalah Fadzullah Abdul Razak, yang merupakan salah seorang tahanan ISA yang telah mengambil bahagian dalam mogok lapar membantah pemenjaraan mereka tanpa perbicaraan.

Ibunya, Hadijah CP Veeravu, memberitahu Malaysiakini bahawa pihak berkuasa penjara telah memaklumkan bahawa anaknya harus pulang ke rumah di Sungai Buloh pada bila-bila masa untuk berbuka puasa.

"Kami diberitahu beliau akan berada di rumah oleh 06:00, jika semua berjalan lancar," katanya.
Dalam reaksi segera, Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) ahli James Nayagam berkata semua tahanan telah dibebaskan dari ISA yang dimansuhkan.

"Semua perlu telah dikeluarkan hari ini. Apabila ISA dimansuhkan, kami menyangka semua orang telah dilepaskan dengan segera," kata Nayagam.

Lebih Ramai Akan dilepaskan

Bercakap kepada pemberita selepas lawatan beliau ke penjara, Hishammuddin berkata hari ini 12 dikeluarkan ditahan untuk penyeludupan manusia dan keganasan.

"Mereka yang ditangkap kerana penyeludupan manusia telah terlibat dalam menghasilkan setem imigresen palsu dan dokumen perjalanan untuk Malaysia dan negara-negara lain, serta colluding untuk menjadikan Malaysia sebagai hab penyeludupan manusia," katanya.
Yang lain telah didakwa terlibat dalam kumpulan militan Darul Islam dan Jemaah Islamiah.
Kesemua 12 dibebaskan lebih awal daripada apa yang ditetapkan dalam perintah penahanan mereka kerana mereka telah dipulihkan.

"Mereka tidak akan dikenakan kerana mereka telah menunjukkan kekesalan terhadap perbuatan-perbuatan mereka dan tidak lagi menjadi ancaman kepada negara," kata Hishammuddin.
Beliau menambah bahawa baki 10 rakyat Malaysia masih ditahan di Kamunting akan dikeluarkan secara berperingkat ".

Orang asing akan dihantar pulang sementara menunggu perbincangan sulit dengan kerajaan masing-masing, berdasarkan sebelum ini menandatangani memorandum persefahaman.

"Pembebasan mereka bukan kerana tekanan dari mana-mana parti politik atau sebaliknya," Hishammuddin berkata, termasuk mogok lapar sebelum ini dipasang oleh sekumpulan tahanan.

Akta Keselamatan Dalam Negeri telah digantikan oleh Keselamatan Kesalahan Akta (Langkah-langkah Khas) 2012, yang berkuatkuasa pada 31 Julai, 2012.

No comments:

Post a Comment