Saturday, July 28, 2012

Tan Sri Beli Ijazah palsu

Ramai ahli terkemuka masyarakat, sesetengah daripada mereka yang memegang gelaran 'Tan Sri' telah terbabit dalam membeli ijazah palsu daripada sindiket yang baru-baru ini yang didedahkan oleh jabatan siasatan jenayah komersil Selangor(JSJK).

"Kebanyakan mereka yang terlibat adalah mereka yang mempunyai status dalam masyarakat," kata Ketua Polis Selangor Tun Hisan Tun Hamzah.

Bercakap kepada pemberita pada taklimat media oleh polis negeri di Shah Alam hari ini, Tun Hisan berkata sebahagian daripada mereka yang dikaitkan dengan sindiket ijazah palsu termasuk mereka yang bergelar 'Tan SRI'.

Ditanya jika ini ahli-ahli politik yang turut terlibat, beliau enggan mengulas,
Tun Hisan berkata mereka yang membeli "tahu" bahawa mereka telah membeli ijazah palsu dan jika mereka menggunakan dokumen tersebut untuk mendapatkan pekerjaan atau bagi apa jua tujuan, ia melibatkan "unsur penipuan".

Sama ada mereka yang membeli ijazah palsu juga akan dikenakan tindakan, Polis Selangor berkata polis sedang mempertimbangkan kemungkinan tersebut.

Bagaimanapun, beliau berkata bahawa semua mereka yang dikenal pasti dari gambar-gambar dan dokumen yang dituntut sebagai bukti daripada sindiket itu akan dipanggil untuk siasatan.

Tun Hisan sebelum ini mengumumkan bahawa JSJK negeri telah menumpaskan sindiket ijazah palsu yang beroperasi di kawasan Taipan USJ 10 komersil di Subang Jaya.

Polis dianggarkan bahawa sindiket itu,berselindung dibawah entiti perniagaan berdaftar Kumpulan Pendidikan Jakri , telah mengeluarkan ijazah palsu kepada sekurang-kurangnya 525 orang dan mengaut lebih daripada RM5 juta wang yuran.

Seorang lelaki tempatan yang berusia 37, yang merupakan seorang pengarah dan pemegang saham firma itu, telah ditangkap di Cheras, Kuala Lumpur semalam.

Seorang wanita berusia 36 tahun, juga rakyat tempatan yang merupaka ejen bagi sindiket itu, telah ditahan di pejabat Kumpulan Pendidikan Jakri di Subang Jaya.

Kedua-dua suspek akan ditahan sehingga Julai 28, dan sedang disiasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan, untuk "menipu penghantarserahan harta".

Polis berkata, sindiket, yang telah beroperasi sejak tahun 2003, mendakwa bahawa pelajar tempatan dan asing dikenakan bayaran RM6, 500 untuk ijazah, sarjana, RM8, 000 untuk tuan dan RM10, 000 untuk PhD.

Ia merekrut pelajar dalam talian dan melalui rangkaian ejen, memberikan mereka ijazah selepas menerima bayaran tanpa perlu menghadiri kelas, tugasan, menduduki peperiksaan atau kertas penyelidikan yang lengkap.

Majlis konvokesyen akan diadakan beberapa kali setiap tahun di hotel berprestij di seluruh negara, yang 'pelajar' dikenakan bayaran tambahan untuk function, gambar dan jubah tamat pengajian, dengan pihak asing yang direkrut untuk memainkan sebahagian daripada 'dekan' pelbagai universiti dari yang darjah kononnya telah dikeluarkan.
'Sesetengah universiti hanya wujud dalam ruang siber'

Beberapa universiti sindiket yang menggunakan untuk ijazah palsu termasuk Universiti Rockhampton (AS), Harvey International University (AS), Cannington Brook University (UK) dan Glastonbury University (UK).

Sesetengah universiti "hanya wujud di alam siber", manakala yang lain adalah institusi yang sebenar tetapi tiada beroperasi di Malaysia atau pautan pada semua.

Tun Hisan menggesa ibu bapa yang anak-anak mereka mempunyai ijazah dari Kumpulan Pendidikan Jakri, atau majikan dengan kakitangan yang mempunyai kelayakan yang sama, untuk mengesahkan kelayakan mereka.

Seorang bekas Profesor Madya di Universiti Teknologi Malaysia, yang kini dengan UCSI University, Lau menekankan keperluan bagi lesen institusi yang terbabit dalam menjual ijazah palsu, merekrut pelajar palsu dan menjual sijil palsu yang .

"Kementerian Pengajian Tinggi perlu mengenakan hukuman tegas dengan membatalkan lesen mereka kolej yang hanya bertujuan untuk mengaut keuntungan dan terlibat dalam jualan sijil palsu," katanya.

Lau juga mencadangkan bahawa kementerian dengan segera menarik pelan dan mekanisme untuk menubuhkan sistem kawalan di seluruh negara bagi membendung isu ijazah palsu.

Sijil-sijil dan maklumat graduan dari semua institusi di Malaysia boleh dimuatnaik ke dalam sistem, supaya majikan boleh menggunakan mengesahkan kesahihan sijil ijazah.
dialihbahasa daripada berita malaysiakini

No comments:

Post a Comment