Monday, July 2, 2012

Syarikat Bumiputra Fail Saman 131.9juta Terhadap Bank Negara

Sebuah syarikat Bumiputera telah memfailkan tuntutan mahkamah RM131.9 juta terhadap Bank Negara Malaysia untuk ganti rugi dan bayaran tertunggak ke atas pembinaan pusat sumber perkhidmatan kewangan di sini.

H & I Niaga Sdn Bhd, Kelas Seorang kontraktor Bumiputera yang telah dianugerahkan kontrak RM320.3juta pada bulan September 2005, mendakwa bahawa kontrak mereka telah ditamatkan secara salah selepas kerja adalah 97% siap.

Pada sidang akhbar pada hari Ahad, pengarah urusan syarikat pembinaan, Datuk Ismail Mohd Hashim dan Pengarah Eksekutif Amerudin Ismail mendakwa bahawa tidak membayar wang yang didakwa terhutang boleh menyebabkan penggulungan syarikat dan mereka yang diisytiharkan bankrap.

Mereka berusaha untuk menuntut RM81.9mil dalam pembayaran tertunggak termasuk kos kelewatan projek, jumlah tertahan dan out-of-poket dan perbelanjaan RM50mil bagi ganti rugi kewangan dan reputasi kepada syarikat berusia 14 tahun.

Mereka mendakwa telah melabur hampir RM16 juta wang mereka sendiri ke dalam projek tersebut.

BNM menamatkan kontrak mereka pada bulan April 2010 dan melantik syarikat lain untuk menyiapkan projek tersebut, berkata Amerudin.

Amerudin berkata penamatan itu adalah kononnya untuk kemajuan dan peristiwa penting fasad bangunan yang beliau dakwa adalah menjadi tanggungjawab sub-kontraktor.

Ismail berkata, syarikat itu telah memenuhi pencapaian mereka, sambil menambah bahawa mereka telah membuat laporan polis dan aduan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia pada 27 Jun.

Setiausaha publisiti DAP dan Petaling Jaya Utara MP Tony Pua, yang turut hadir, berkata syarikat itu tiada pilihan selain memulakan tindakan undang-undang terhadap BNM stelah semua usaha menyelesaikan perkara itu secara baik, termasuk satu proses timbang tara gagal .

"Kami menyeru kepada BNM untuk merundingkan suatu penyelesaian yang saksama untuk jumlah wang yang tertunggak. Pertikaian itu telah menyebabkan keruntuhan syarikat H & I, "katanya.

Saman itu telah difailkan pada 20 Jun. Kes itu ditetapkan untuk sebutan pada 4 Julai, katanya.thestar

No comments:

Post a Comment