Tuesday, July 17, 2012

Polis Cabar Peserta Bersih 'Lawan'

KUALA LUMPUR, 16 Julai - Beberapa anggota polis membaling botol, batu dan barangan logam kepada orang ramai semasa perhimpunan Bersih 28 April , siasatan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) hari ini diberitahu, lagi saksi tampil ke hadapan untuk terperinci pengalaman mereka semasa berada di protes untuk pilihanraya yang bersih dan adil tersebut.

Adrian Loh, dari Petaling Jaya memberitahu siasatan hari ini beliau telah mendapatkan perlindungan di Masjid Jamek apabila polis anti rusuhan melepaskan gas pemedih mata dan meriam air.

Beliau memberi keterangan bahawa kumpulan antara 10 dan 20 anggota polis muda berpakaian seragam biru yang menjerit kepada orang ramai yang sedang bersurai sambil membaling botol plastik, batu dan kepingan logam ke arah mereka.

"Anggota polis mula membaling objek pelik yang kelihatan seperti botol, batu dan kepingan logam ke arah orang ramai. Saya tidak tahu dari mana kepingan logam datang," kata Loh, yang merupakan saksi pertama memberi keterangan hari ini, hari ketiga siasatan itu.

Beliau menambah bahawa polis mencabar orang ramai untuk melawan mereka. Orang ramai marah lalu membaling semula botol dan batu ke arah polis itu, katanya.

Siasatan itu adalah untuk menentukan sama ada apa-apa pelanggaran hak asasi manusia telah dilakukan terhadap mana-mana orang atau pihak semasa dan selepas perhimpunan itu.

Panel siasatan yang diketuai oleh Naib Pengerusi Suhakam Datuk Dr Khaw Lake Tee dan dibantu oleh pesuruhjaya Profesor Datuk Dr Mahmood Zuhdi Abdul Majid dan detta Samen, akan menemuduga kira-kira 22 saksi sepanjang tempoh 22 hari.- mountdweller

Polis jahat cemar imej polis secara keseluruhan

Baca juga ? Gua Suka Hisap Ganja

adios

No comments:

Post a Comment