Monday, July 16, 2012

Piranha Mengamuk di China. Dua Digigit

Bandar di China menawarkan ganjaran wang tunai kepada sesiapa yang menangkap ikan piranha yg makan daging dari sungai tempatan, selepas laporan bahawa dua orang lelaki telah digigit.

Liuzhou bandar di wilayah selatan Guangxi telah menawarkan 1,000 yuan ($ 157; £ 101) kepada mereka yang berjaya mendapatkannya sama ada hidup atau mati dari sungai Liujiang.

Media tempatan berkata, orang bergegas keluar selepas pengumuman itu dan menangkap n banyak ikan tetapi tidak piranha berjaya ditangkap setakat ini.

Pegawai percaya mereka telah dibebaskan oleh orang-orang yang membeli mereka untuk akuarium.

Piranha, berasal dari sungai Amerika Selatan, dipercayai telah secara haram yang diimport ke China.

Dua orang lelaki tempatan telah dilaporkan diserang oleh piranha pada 7 Julai apabila salah seorang lelaki bermandikan anjing di dalam sungai.

Lelaki itu menangkap ikan tersebut bagi tujuan pengenalan, dan berkata dia melihat dua orang lain di dalam sungai pada masa yang sama.

Ramai orang berpusu-pusu ke sungai tersebut dengan joran dan jaring untuk menangkap ikan tersebut dan mendapatkan ganjaran. Keadaan tersebut turut dipengaruhi oleh tindakan Kerajaan menyediakan daging percuma untuk digunakan sebagai umpan.

Tetapi pakar percaya ikan piranha tidak akan mampu bertahan lama di sungai itu kerana suhu air di kawasan itu akan jatuh di bawah 15C di musim sejuk.


No comments:

Post a Comment