Tuesday, July 24, 2012

Mahkamah Tinggi Isytihar BERSIH Sebagai SAH

KUALA LUMPUR - perintah Menteri Dalam Negeri Hishammuddin Hussein mengisytiharkan aktivis Bersih 2.0 sebuah sebagai pertubuhan yang menyalahi undang-undang telah ditolak oleh Mahkamah Tinggi hari ini.

Di mahkamah, Mahkamah Tinggi (Apellate dan Kuasa Bahagian Khas) Hakim Rohana Yusof berkata, "pengisytiharan untuk mengisytiharkan Bersih yang menyalahi undang-undang itu dibuat tanpa mengambil kira beberapa fakta yang berkaitan."

Bilik mahkamah itu penuh sesak dengan pihak-pihak yang berminat dengan harapan untuk melihat keputusan itu menyebelahi pihak pendakwa.

Hakim Rohana mengisytiharkan keputusan Hishamuddin sevagai "tercemar". Tahun lepas, Menteri Dalam Negeri (KDN) yang menggunakan seksyen 5 Akta Pertubuhan (1966) untuk mengisytiharkan Bersih 2.0 menyalahi undang-undang, menyatakan bahawa organisasi yang tidak berdaftar adalah haram dan mencetuskan rasa tidak senang di kalangan rakyat.

Hakim juga menambah bahawa memandangkan perintah itu dibuat seminggu selepas perhimpunan Bersih 2.0, maka perintah yang sedemikian tidak akan menjadi sah atau terpakai.

Pada bulan April tahun ini, Bersih-gabungan untuk pilihanraya yang bebas dan adil, telah mengadakan perhimpunan ketiga dengan hajat untuk berarak di Dataran Merdeka dalam menyokong reformasi sistem pilihanraya. Perhimpunan tersebut telah dihalang oleh tindakan polis termasuk menggunakan tembakan meriam gas dan air pemedih mata ke atas penyokong Bersih.sumber

No comments:

Post a Comment