Tuesday, July 17, 2012

Khalid Dan Exco Selangor Punca Lateefa Koya Letak Jawatan ?

Kejutan perletakan jawatan ahli majlis, Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ)  Latheefa Koya mula menjadi bualan hangat sampai hari ini, rakan-rakannya di majlis itu seolah-olah tidak percaya akan langkah mengejutkan itu.

Enggan membuat spekulasi tentang perletakan jawatan itu, beberapa ahli majlis percaya bahawa Latheefa (kiri) telah membuat perkiraan yang terbaik dan sebenarnya 'lega' dengan keputusan yang dibuat.

Ahli majlis Cynthia Gabriel (kanan), menyifatkan keadaan itu sebagai "mengejutkan dan mengejutkan."

Beliau enggan mengulas mengenai sebab-sebab yang mungkin di sebalik perletakana jawatan Latheefa, tetapi percaya ia merupakan satu perkembangan daripada peristiwa yang berlaku sejak beberapa minggu lepas.


"Saya percaya isu ini ditangani melalui mekanisme dalaman antara Menteri Besar Selangor (Tan Sri Khalid Ibrahim), exco, dan Latheefa sendiri.

"Perletakan jawatan beliau (Latheefa) adalah reaksi sendiri berikutan apa yang telah berlaku sejak beberapa minggu lalu," katanya.

Latheefa, seorang peguam hak asasi manusia, adalah ketua bagi ahli majlis PKR dan juga ahli bagi satu jawatankuasa Pusat MBPJ Stop yang meluluskan projek-projek Majlis.

Awal hari ini, beliau telah meletakkan jawatan berikutan laporan bahawa exco negeri dan Khalid telah mencetuskan idea pemecatan beliau.

Perkara itu dipercayai berpunca berikutan kritikan terhadap pengendalian pentadbiran Khalid dalam isu setinggan di negeri ini.

Ia telah mendakwa bahawa dia telah tidak bersetuju dengan pendirian 'lembut' yang diterima pakai oleh kerajaan negeri mengenai perkara itu. Ia juga melaporkan bahawa beliau telah menghantar surat yang menyatakan ketidaksetujuan beliau mengenai isu itu kepada pemimpin PKR, termasuk Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Laporan yang menyatakan bahawa exco telah membincangkan pemecatan beliau kerana mengkritik pentadbiran negeri.

Dalam surat yang ditujukan kepada Khalid hari ini, Latheefa telah menyatakan bahawa  jawatan beliau adalah "tidak lagi dapat dipertahankan" merujuk kepada spekulasi yang telah diketahui orang awam.

"Saya merujuk kepada e-mel dalaman mengenai kebimbangan saya mengenai perumahan untuk golongan miskin, yang telah saya hantar kepada anda (Khalid) dan lain-lain pemimpin tertinggi parti baru-baru ini. Surat itu tidak berkaitan dengan perkara-perkara MBPJ, " tulis Latheefa.

 "Oleh yang demikian, saya memahami bahawa anda dan exco memikirkan pemecatan saya sebagai ahli majlis di MBPJ," katanya dalam surat itu.

Kerana perkara itu telah menjadi "pengetahuan awam dan spekulasi" ia telah membuatkan saya tiada pilihan selain meletak jawatan, tambah beliau.

Percubaan Malaysia Digest untuk menghubungi Latheefa untuk mendapatkan komen tidak berjaya. sumberNo comments:

Post a Comment