Monday, July 16, 2012

Guru Dtangkap Kerana Membunuh Dan Makan Daging Manusia

pic source: wazaap.com
Pihak berkuasa telah menahan 29 orang termasuk seorang guru berusia 50 an dan budak lelaki berusia 13 tahun yang dituduh sebagai sebahagian daripada kultus kanibal di kawasan pedalaman hutan Papua New Guinea dan mendakwa mereka dengan pembunuhan tujuh doktor yang disyaki ahli sihir, kata polis Jumaat.

Komander Polis Madang, Anthony Wagambie mengesahkan laporan dalam akhbar  yang berkata ahli-ahli kultus didakwa makan otak mangsa mentah-mentah dan  zakar mereka dimasak sup.

"Mereka tidak fikir mereka telah melakukan sebarang kesalahan, mereka mengakui apa yang mereka telah dilakukan secara terbuka," Wagambie memberitahu The Associated Press melalui telefon.

Beliau berkata pembunuh percaya bahawa mangsa mereka mengamalkan "sanguma," atau sihir, dan bahawa mereka telah meminta wang serta menuntut seks daripada penduduk kampung miskin untuk perkhidmatan supernatural mereka.

Dengan memakan organ doktor ahli sihir, ahli-ahli kultus percaya mereka akan mencapai kuasa luar biasa dan kalis peluru, katanya.

"Ia adalah aktiviti pemujaan lazim," kata Wagambie. Beliau berkata beliau percaya mungkin ada di antara 700 dan 1,000 ahli kultus di beberapa kampung di kawasan pedalaman terpencil Papua New Guinea di sebelah timur laut. Kesemua mereka mungkin telah makan daging manusia, katanya.

pic source: wazaap.com
Menurut laporan dalam Negara, yang diterbitkan di Papua New Guinea, 28 lelaki dan wanita muncul di mahkamah pada Selasa. Wagambie berkata mereka didakwa membunuh dengan sengaja.

Ia tidak jelas apa yang berlaku kepada suspek ke-29. Pembunuh boleh dihukum mat di Papua New Guinea, sebuah negara miskin di pulau Pasifik Selatan.

Polis akan mengumpulkan lebih banyak kenyataan saksi sebelum mengenakan caj yang berkaitan dengan dakwaan karnibalisme, katanya.

Kanibalisme adalah sebahagian daripada budaya tradisional di Papua New Guinea, di mana daging manusia yang dikenali sebagai "babi panjang,"

Wagambie, 36, berkata beliau tidak pernah mendengar kes terdahulu kanibalisme dalam hidupnya.

Beliau menjangkakan polis akan membuat sekitar 100 tangkapan hujung minggu bagi jenayah yang berkaitan dengan kultus-.

Empat daripada tujuh mangsa telah dibunuh minggu lepas, Wagambie berkata, sambil menambah bahawa tiada saki baki tubuh manusia yang di temui

"Mereka semua mungkin dimakan," katanya.sumber


adios

No comments:

Post a Comment