Saturday, June 23, 2012

Najib Bayangkan PRU13 Semasa Musim Haji

KUALA LUMPUR: Musim haji yang akan datang bukan halangan untuk mengadakan pilihan raya umum ke-13 negara, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata.

Ditanya sama ada beliau akan mengambil kira musim haji dalam membuat keputusan apabila meminta pembubaran Parlimen seperti yang dituntut baru-baru ini oleh pemimpin-pemimpin PAS, termasuk timbalan presiden Mohamad Sabu, Najib berkata: "Tidak, bagaimana saya boleh terikat kepada apa-apa tuntutan dari PAS atau mana-mana pemimpin. Dalam sejarah kita, kita telah mengadakan pilihan raya umum semasa musim haji, " kata Najib, merujuk kepada pilihanraya umum pada tahun 1986.

Pilihan raya umum 1986 adalah pada 3 Ogos, 13 hari sebelum Aidiladha.

Najib berkata kerajaan tidak akan menghalang sesiapa sahaja daripada melaksanakan kewajipan agama Islam.

"Kami tidak menghalang sesiapa daripada menunaikan haji, dan perlu diberi keutamaan melebihi apa-apa urusan lain, termasuk pilihan raya. Jika kita telah mengambil keputusan untuk menunaikan haji, maka wajib meneruskan niat ," katanya.

Masa musim haji tahun ini, yang bermula sejurus sebelum Najib dijadualkan membentangkan Bajet 2013 pada 28 Sep, telah menimbulkan spekulasi bahawa pilihan raya, jika diadalan tidak lama selepas bajet, boleh jatuh dalam musim haji.

Lembaga Tabung Haji, dalam satu kenyataan baru-baru ini menjawab soalan daripada The Star, berkata kumpulan pertama dianggarkan tahun ini 27.900 jemaah haji akan mula berlepas ke Arab Saudi pada 17 Sept.

Puncak musim haji ialah Hari Raya Aidiladha yang dijangka jatuh pada 26 Oktober dan kumpulan terakhir jemaah haji Malaysia akan kembali ke Malaysia pada 29 Nov. diterjemah daripada berita thestaronline

No comments:

Post a Comment