Friday, June 29, 2012

Turki Siap Sedia Berperang Dgn Syria..

Ketegangan antara Turki dan Syria telah meningkat, dengan Turki mengatur jet pejuang selepas helikopter Syria terbang berdekatan dengan sempadan.

Ketidakpercayaan antara jiran selepas kejadian Syria menembak jatuh jet Phantom Turki bulan lepas.

Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan menegaskan jet pejuang yang ditembak jatuh oleh Syria bulan lepas adalah di ruang udara antarabangsa, menolak laporan akhbar Amerika Syarikat bahawa ia telah dijatuhkan di dalam Syria sebagai tidak benar.

Encik Erdogan Waded, dalam mesyuarat parti AKP beliau, berkata bahawa Wall Street Journal telah "malangnya menerbitkan sebuah cerita yang tidak benar".

Komen-komen mengikut laporan akhbar memetik perisikan AS yang mendakwa pesawat itu "paling mungkin dilanda oleh senjata anti-pesawat yang berpangkalan di pantai semasa ia berada di dalam ruang udara Syria".

Turki telah berulang kali berkata F-4 Phantom kapal terbang perang telah dijatuhkan tanpa amaran di ruang udara antarabangsa pada 22 Jun, walaupun ia mengakui bahawa ia telah melanggar ruang udara Syria kerana masa yang singkat dan "dengan tidak sengaja".

Tentera Turki untuk memberikan maklumat lanjut dalam satu kenyataan pada hari Ahad (waktu tempatan), berkata pesawat itu telah berada di dalam ruang udara Syria "untuk kira-kira lima minit".

"Kami melihat tiada petunjuk bahawa ia telah ditembak jatuh oleh peluru berpandu permukaan-ke-udara" sebagai Turki berkata, tidak dinamakan kanan rasmi pertahanan AS telah dipetik sebagai memberitahu akhbar itu.

Sementara itu, 4 pesawat pejuang F-16 berlepas pada hari Sabtu dari Incirlik pangkalan udara selepas helikopter Syria terbang 6.5 kilometer dekat dengan sempadan daripada yang biasa, tentera berkata dalam satu kenyataan.

Dua lagi F-16 jet rawak dari asas dalam Batman selepas satu helikopter menghampiri sempadan di selatan wilayah Mardin.

Terdapat tiga insiden tetapi telah tidak melanggar ruang udara Turki, tentera tersebut.

Turki telah menghantar bateri peluru berpandu, kereta kebal dan tentera ke sempadan sebagai "koridor keselamatan" kira-kira seminggu selepas kejadian F-4, manakala tentera Syria telah dilaporkan pilihan ke dalam fungsi berhampiran sempadan Turki sehari selepas mobilisasi Turki.

Encik Erdogan telah berikrar mana-mana pergerakan bermusuhan Syria ke arah sempadan akan dianggap sebagai sasaran tentera ", seolah - olah mencadangkan tindak balas yang lebih keras untuk mana-mana pelanggaran sempadan masa depan.

Perdana Menteri Turki pernah sekutu Syria Presiden Bashar al-Assad, tetapi hubungan telah dipecahkan sejak pemberontakan meletus di Syria pada tahun lepas, menghantar lebih daripada 33,000 pelarian merentasi sempadan ke Turki.

No comments:

Post a Comment