Thursday, May 31, 2012

TS Kadir Sheikh Fadzir Tubuhkan Parti Sendiri..Dah agak dahhhh!

Memang telah wa jangka perkara-perkara begini akan berlaku. Apabila sudah ada parti sendiri pastinya TS Kadir  akan meminta slot untuk pilihanraya umum nanti daripada PR. 


Jika tiada slot diberikan maka akan berlaku pertembungan tiga penjuru yang mana pastinya akan merugikan PR. Sebaliknya jika diberikan slot kepada partinya menentang BN satu lawan satu risiko lain pula akan timbul. Sepertimana berlaku di Perak di mana tiga adun berpaling tadah menyertai BN dan memusnahkan kerajaan PR Perak. 


Peristiwa yang sama mungkin berlaku jika parti TS Abdul Kadir diberi peluang dan bertanding melawan BN kerana dalam politik segalanya boleh berlaku. Kemungkinan untuknya kembali kepada umno bn selepas memenangi pilihanraya atas tiket PR adalah sangat tinggi.


Harap-harap PR tidak akan memberi ruang kepada parti TS Abdul Kadir untuk bertanding walaupun terpaksa bertanding tiga penjuru.By Shazwan Mustafa Kamal

KUALA LUMPUR, 29 Mei (Bernama) - Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir telah meninggalkan NGO Angkatan Amanah Merdeka (Amanah) untuk membentuk sebuah parti politik baru yang boleh meningkatkan pembangkang terhadap Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum akan datang.
Bekas ahli majlis tertinggi Umno sekarang akan mengetuai Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan) selepas berkhidmat sebagai timbalan presiden Amanah untuk tempoh lebih setahun sahaja.

Abdul Kadir (gambar) enggan mendedahkan butir-butir parti baru, tetapi berkata bahawa "semua akan mendedahkan" Khamis ini."Akan ada pelancaran rasmi dan sidang akhbar selepas itu ... Saya akan menjawab pertanyaan itu," katanya kepada The Malaysian Insider ketika dihubungi.Manakala bekas Umno Menteri tidak mengumumkan gabungan yang dia menyokong, beliau telah secara terbuka kritikal terhadap pihak satu masa, malah menuduh UMNO membeli undi.

Beliau mendakwa kembali pada Januari bahawa Umno menyerahkan keluar tunai dalam kempen pilihan raya sebelumnya dalam percubaan untuk membeli undi, 1 taktik yang dikenali sebagai "bom", dan bahawa dia sendiri melihat bagaimana pemberian wang tunai antara daripada RM200 RM1, 000 telah digunakan dalam kempen BN untukmendapatkan sokongan pengundi.

Bekas menteri pelancongan sebelum ini berkata beliau tidak menolak kemungkinan menyertai Pakatan Rakyat (PR) dan telah dilihat menghadiri dan memberi ucapan di perhimpunan pembangkang.Beliau juga mengambil bahagian dalam 28 April perhimpunan Bersih di ibu kota bersama-sama dengan pemimpin-pemimpin PR seperti DAP, Lim Kit Siang dan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Abdul Kadir keluar Umno awal tahun ini untuk memberi tumpuan kepada membawa "perjuangan asal" pengasas parti itu untuk kesaksamaan dan demokrasi melalui Amanah.Tetapi keluar mendadak dari NGO yang diketuai oleh bekas Menteri Kewangan Tengku Razaleigh Hamzah, menimbulkan soalan mengenai rancangan masa depan dan hala tuju kumpulan itu.

Tetapi ahli jawatankuasa pusat Amanah Wan Saiful Wan Jan menekankan bahawa "semuanya berjalan dengan lancar" dan Amanah adalah masih sangat utuh walaupun berlepas Abdul Kadir."Dia (Abdul Kadir) yang dikemukakan dalam peletakan jawatannya tiga atau empat minggu lalu, semua ahli telah diberitahu.

"Kami telah bersetuju bahawa Amanah akan tinggal daripada politik dan kekal sebagai sebuah NGO, tetapi pada masa yang sama, kita tidak akan menghentikan sesiapa pun daripada menyertai politik atau menubuhkan sebuah parti politik," kata Wan Saiful memberitahu The Malaysian Insider."Kami telah memilih untuk pergi cara masyarakat sivil," katanya.
Menjemput untuk pelancaran rasmi Ikatan pada hari Khamis telah dihantar kepada organisasi media. Menurut jemputan, ia akan mengambil tempat di Palace of the Golden Horses di sini pada 8.30 pagi.-my.news.yahoo.com


adios

No comments:

Post a Comment