Saturday, November 10, 2012

Kesultanan Ahlul-Bait di Kelantan dan Perlis

AHLUL-BAIT
Rasulullah SAW. Dinasty Melayu & Akhir Zaman


Pengasas Kesultanan Ahlul-Bait di Kelantan Moden

IISLAM DIJUNJUNG, RAJA DISANJUNG,RAKYAT DIPAYUNG
Long Baba Ibni Wan Daim ibni Nik Mustapha (Po Rome) ibni Wan Abul Muzaffar ibni Sultan Abu Abdullah (Wan Bo) ibni Ali Alam (Ali Nurul Alam) ibni jamaluddin Al-Husain  (Sayyid Hussein Jamadil Kubra) ibni Ahmad Syah Jalal ibni Abdullah ibni Abdul Malik ibni  Alawi Amal Al-Faqih ibni Muhammad Syahib Mirbath ibni 'Ali Khali' Qasam ibni Alawi ibni Muhammad ibni Alawi ibni Al-Syeikh Ubaidillah ibni Ahmad Mahajirullah  ibni 'Isa Al-Rumi ibni Muhammad Naqib ibni 'Ali Al-Uraidhi ibni Jaafar As-sadiq ibni Muhammad Al-Baqir ibni 'Ali Zainal Abidin ibni Al-Hussein ibni Sayyidatina Fatimah binti Rasullullah SAW.

Pengasas Kesultanan Ahlul-Bait Di perlis


Sayyid Ahmad ibni Sayyid Hussin ibni Sayyid Abdullah ibni Sayyid Aqil ibni Sayyid Abdullah ibni Sayyid Muhammad ibni Sayyid Salim ibni Sayyid Ahmad ibni Sayyid Abdul Rahman ibni Sayyid Ali ibni Sayyid Muhammad ibni Sayyid Hassan Al-Muallim ibni Sayyid Muhammad   ibni Sayyid Hassan ibni Sayyid Ali ibni  Muhammad Fakeh Al-Marqam ibni  Ali ibni Muhammad Sahib Mirbath ibni 'Ali Khali' Qasam ibni Alawi ibni Muhammad ibni Alawi ibni Syeikh Ubaidillah ibni Ahmad Muhajirullah ibni 'Isa Al-Rumi ibni Muhammad AL-Naqib ibni 'Ali Al-Uraidhi ibni Jaafar As-Siddiq ibni Muhammad Al-Baqir ibni 'Ali Zainal Abidin ibni Al-Hussein ibni Sayyidina Fatimah binti Rasulullah SAW.

Wallahualam

Petikan daripada buku 

AHLUL-BAIT
Rasulullah SAW, Dinasti Melayu & Akhir Zaman
Tulisan
Hj Muzaffar Dato' Hj Muhammad
(Tun) Suzana (Tun) Hj Othman

Daripada buku itu juga difahami hanya Kelantan dan Perlis merupakan  negeri di Tanah Melayu yang rajanya berketurunan Nabi Muhammad SAW daripada susur galur Sayyidatina Fatimah binti Rasullullah SAW.

Bertuahnya Anak Kelantan dan Perlis

adios

4 comments:

 1. Ahlul-Bait bermula dari Rasulallah SAW, Fatimah Az Zahara, Saidina Ali, Anak Mukjizat atau Putera Ahlul-Bait Hassan dan Hussein. Darah keturunan Rasulallah SAW turun pada Fatimah dan dalam darah cucunda baginda Ummu Kaltum dan Aisyah pula bercantum darah Rasulallah SAW dan Saidina Ali. Dari sini bermulah Nasab Keturunan dari Nasab Ibu atau perut ibu. Ahlul-Bait bermaksud Ahli-Rumah, merujuk pada FEMININE GENDER atau MATRILINEAL atau NASAB IBU nasab yang dibawa kemati, sepertimana apabila dibacakan Talkin pada simati akan disebutkan simati bin/binti IBU simati. Bani pula merujuk pada salasilah keluarga, bermaksud ibni/bin/binti atau Nasab Bapa, nasab tahap keempat selepas IBU KAMU, IBU KAMU dan IBU KAMU. Sandaran umat Islam juga pada Syurga itu dibawah tapak kaki ibu. Manakala setiap yang lahir itu pasti berIBU termasuk unggas dan serangga seperti lebah, semut dan anai-anai contohnya. Nabi Isa AS lahir tanpa bapa begitu juga dengan Nabi Allah Adam dan Hawa, jangan ditanya siapa ayah mereka, tapi tanyalah siapa ibu semut, lebah dan anai-anai. Bagaimana pengiraan anda menenentukan Sultan dan Raja tersebut dari gulungan Ahlul-Bait, sedangkan taraf Ahlul-Bait pada anak Mukjizat atau Putera Ahlul-Bait terputus dengan sendiri pada keturunan berikutnya, kecuali jika isterinya bertaraf Ahlul-Bait. Taraf Syed, Habib dsb pada seseorang itu cuma sekadar taraf menyambung salasilah keluarga bukan nasab keturunan, nasab keturunan dari perut ibu...dari Fatimah turun ke Ummu Kaltum dan Aisyah turun kepada puteri-puteri Ummu Kalthum dan Aisyah hingga ke generasi IBU sekarang. Putera-Putera yang lahir dari Nasab Ibu itulah sebenarnya PUTERA AHLUL-BAIT. Begitulah cara sepatunya mengabgkat Sultan dan Raja, bukan macam sekarang, diangkat dari salasilah bapa...tunggu sampai saat dan tikanya Putera Ahlul-Bait dari Nasab Ibu Muhammad ibni Abdullah lahir di dunia untuk membetulkan semua kecelaruan dan kekelieuan umat Islam diempat penjuru dunia ini...yang pastinya baginda Al Mahadi akan diiringi oleh 313 pemuda dari salasilah keluarga atau BANI TAMIM dan disetai juga oleh Putera BERIBU tanpa bapa Isa Al Masih.

  ReplyDelete
  Replies
  1. terima kasih kerana huraian yang panjang lebar... tapi rasanya anda tersilap dalam satu perkara iaitu saya hanya menyebarkan apa yang tertulis dalam sebuah buku yang saya baca... kajian tersebut bukan saya yang buat. sil baca semula.

   Delete
 2. Di sini saya ingin mengutarakan soalan: Apa sebenarnya maksud anda tentang beruntungnya rakyat Perlis dan Kelanta??? Untuk pengetahuan anda institusi Sultan dan Raja sebenarnya telah mengalami kebinasaan sejak berubahnya cara perlantikan dari Putera Perut Ibu ke Putera salasilah keluarga lagi. Rasanya cuma di N9 saja yang mengamalkan penabalan Yang Di Pertuan Besar mengikut perlantikan Undang Luhak 4, bukan dari salisilah keluaga sebelah bapa semata-mata. Jika kita amati cara penabalan Sultan dan Raja diperingkat awal kedatangan Islam di Nusaserantau dulu, ianya lebih menjurus pada Putera Nasab Ibu, sebab itu nama-nama istana di waktu itu kebanyakannya dipanggil dengan nama Ratu, Ibu atau Permasuri seperti MAIMUN, BAINUN, BADARIAH dsb. Kita umat Islam diseluruh Nusaserantau sedang mengalami kecilakaan sebenarnya. Wassalam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. tak mampu jawab ni... wakaka... terima kasih banyak2 atas penjelasan anda.. baik untuk semua peminat topik ini..

   Delete