Tuesday, January 1, 2013

TEORI BANGSAT WA TENTANG LYNAS



Mahukah anda mendengar orang berkata ,
"Malaysia Boleh sebenarnya Malaysia Bodoh?


“Rare earth mines often also contain radioactive elements, such as uranium and thorium. Villagers near Baotou ( a city in Inner Mongolia ) reportedly have been relocated because their water and crops have been contaminated with mining wastes. Every year the mines near Baotou produce about ten million tons of wastewater, much of it either highly acidic or radioactive, and nearly all of it untreated.” nationalgeographic.

APA SEBENARNYA KEPENTINGAN LYNAS KEPADA MALAYSIA

Lynas menawarkan 350 peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia. Itukah yang menyebabkan BN beriya-iya benar hendak dipertahankan Lynas? Berapa kadar upah yang Lynas tawar kepada rakyat malaysia yang bekerja dengan Lynas. Adakah lynas akan bayar gaji tinggi menjangkau RM10.000 sebulan kepada buruh-buruh Malaysia yang akan mengadai nyawa bekerja di situ..

Itu pun kalau benar-benar rakyat Malaysia yang bekerja di situ. Bagaimana kalau mereka ambik Bangla? Upah pekerja Bangla sangat murah berbanding upah rakyat Malaysia. Jika itu berlaku bermakna Lynas langsung tidak mendatangkan faedah tetapi hanya bencana kepada Malaysia.

Lebih pening lagi apabila kerajaan memberi pelepasan cukai selama 12 tahun kepada Lynas. Tanpa hasil cukai selama 12 tahun . Apa faedah yang Malaysia dapat? Disebut bahawa Lynas akan menjana keuntungan sehingga RM 8 billion pada tahun pertama beroperasi.Tahun-tahun berikutnya pasti akan melebihi jumlah tersebut kerana hasil rare earth ini sangat penting kepada industri dunia masa kini dan masa hadapan. Adakah cukai-cukai lain seperti cukai eksport , import dan cukai pelabuhan juga percuma?

Apakah sebenarnya keuntungan Malaysia sehingga kerajaan sanggup memperjudikan nasib lebih kurang sejuta penduduk yang tinggal dalam lingkungan 40km dari kedudukan Lynas di Gebeng.

Bagi wa taraf bebas cukai kepada Lynas sama dengan peribahasa kera di hutan disusukan anak sendiri kelaparan.

Sakit hati wa beb!
Mak mentua wa berniaga nasi lemak jer, dapat la RM40 - RM50 sehari . Itu pun kadang-kadang tak sampai terutama pada tarikh 15hb -24hb setiap bulan. Mak mentua wa kena ambik lesen dan dikenakan cukai .Tiap-tiap tahun orang LHDN datang kacau. begitu la dan begini la.

Nasib baik mak mentua wa tu jenis cool dan dia tak buat apa-apa pun.Mak mentua wa cakap kepada pegawai-pegawai LHDN 'Makcik dah nak mati dah, makcik dah 66 tahun. nak penjara-penjara la...' Sadis wa dengar kata-kata mak mentua wa tu.

Teori dan prinsip babi haram najis muhallazah yang cibai-cibai ni gunakan dalam mentadbir nagara ni. Itulah cara bangsat-bangsat ni tolong anak watan Malaysia terutama bangsa Melayu . Ptuihhhh! Sialllll

Pernahkah terfikir Lynas akan tutup kilang pada tahun ke sebelas atau tahun ke sepuluh. Sebelum Malaysia merasa hasil cukai daripada lynas. Atau kemungkinan perkara buruk seperti di Bukit Merah berlaku menyebabkan Lynas terpaksa tutup kilang dan cabut lari. Apa Malaysia dapat?

Wa surf internet tak jumpa pun pasal Lynas di peringkat antarabangsa. Oleh itu bagi wa Lynas ni syarikat cokia. Mitsubishi boleh keluarkan ganti rugi kepada penduduk terjejas dan menjalankan usaha pemulihan di Bukit Merah. Kalau Lynas ni syarikat cokia mampukah Lynas buat seperti Mitsubishi buat?

Kemusykilan demi kemusykilan timbul apabila kita fikir dan kaji pasal rare earth ni. Sebelum terlambat BN harus bertindak wajar. Wajar mengikut kepentingan Negara dan rakyat. Bukan untuk kepentingan pemilik sebenar Lynas yang bagi wa masih misteri.

Kalau tiada pihak yang mendapat keuntungan daripada kewujudan Lynas, tidak mungkin Lynas perlu berada di Malaysia

adios...

No comments:

Post a Comment